Twin Peaks

                                                                  130430

 

Twin Peaks

 

Var i världen hittar man Twin Peaks?

 
Twin Peaks är beläget i hjärtat av San Bernardino-bergen, bara 84 miles öster om Los Angeles. Det lilla samhället ligger på ca 5800 fots höjd över havet, 1740 meter. Twin Peaks är en del av det större samhället Lake Arrowhead. Som synes av skylten så bor här ca 1500 personer. Skyltarna byts ungefär vart tionde år efter en folkräkning.
 
 

2436s Blev tv-serien spelades in här?


Nej tyvärr så var det inte här som TV-serien Twin Peaks spelades in.

 

 

2432s Blomsterprakt

 

Jag trodde att det här var en prydnadsapel eller liknande, men vid närmare beskådan så tror jag att det är något helt annat. Vet tyvärr inte vad.

 

 

2433s Mataffär

 

Här kan man handla lite av varje. Lite av en närbutik.
 
 

2434s Restaurang

 

Jag har ätit på den här restaurangen ett par tre gånger och dom har riktigt god mat. Kanske bara lite för stora portioner som på så många andra ställen här borta i väster. När man sen är uppfostrad i att man ska äta upp så är det inte så lätt. Man kan ju i och för sig få med sig resterna hem här utan att behöva skämmas.

 
 

2435s Snöbollsbuske

 

En nära släkting till den här busken har vi i vår trädgård där hemma. Den är förmodligen betydligt mycket härdigare än vad den här är.

 

 

2437s Östra infarten

 

När man kommer in i samhället så får man en känsla av att filmen ändå skulle ha kunnat bli inspelad här.

 

 

2439s Felsökning

 

Efter fotorundan passerade jag bilverkstaden där Fabian praktiserar. Dom jobbade just då med en Corvette, min drömbil. Våra grabbar har förmodligen varit med och jobbat på fler värstingar dom här veckorna än vad dom kommer att göra på flera år när dom kommer hem.

 

 

2441s Strawberry Peak

 

Är nu uppe på 1876 meter över havet med en bedårande utsikt över berg och dalar. Dom döda träden i förgrunden fick vika hädan för den stora branden 2007 eller om det var 2008.

 

 

2443s Utsikt!!!!

 

Vid klart väder kan man se ända ut till havet och till Los Angeles centrum. Som ni ser så ligger molnen långt där nere på betydligt lägre nivåer den här dagen.

 

 

2445s Kottar

 

Anledningen till dagens besök här uppe var egentligen att plocka lite kottar. Jag visste om det här stället sen tidigare. Det är flera stycken som hört av sig och vill ha en kotte eller flera efter att Fabians bilder publicerades. Nu är det inte säkert att dom ryms på grund av att väskorna redan är i stort sett fulla, men om dom ryms så finns dom i alla fall nu.

 

Det var lite om den byn det.

 

Tack för nu

 

Lennart

 

 


Back in buissness

                                                                    130429

 

Måndag på verksta´n

 

Efter en allt för kort natt så var det dags för en ny arbetsvecka att ta sin början. Med tanke på hur långt bort Dennis bor och problemen med transport så fick han en sovmorgon fram till tio idag. Vi övriga var igång i normal tid.

 

 

2409s Plåtjobb

 

Golvet börjar mer och mer att ta sin form. Snart bara att svetsa fast bitarna.
 
 
 

2410s Torpedväggen

 

Även torpedväggen börjar att likna något. Joe har varit på skolan och lånat lite plåtverktyg, Engelskt hjul och krymp- och sträckverktyg. Dessutom så har Tommy varit där och instruerat honom i hur man använder dessa verktyg.

 

 

2413s Verktygslåda

 

Anton håller på och söker efter verktyg i Joes verktygslåda, eller skåp kanske man ska kalla det. Skåpet är i alla fall av märket Snap On och kostar säkert en hel förmögenhet. Ni som har lite koll på verktygspriser och kvalitet vet troligen att det är ett av världens bästa verktygsmärken. Priset är också därefter. En annan sak som man inte får glömma är att det är livstidsgaranti på dom flesta av deras verktyg.

 

 

2415s Smogcheck

 

Dagens andra smogcheck är på gång. Den var väl inte lika upphetsande som den första.

 

 

2418s Ferarri

 

Som sagt så var nog den första lite mer intressant. En Ferarri Testarossa är det inte varje dag man ser. Det är troligen en dömbil för dom flesta motorintresserade. Tyvärr så blir det nog en dröm för dom flesta. Jag känner en kille som hade en 356 Spyder förut och han berättade då, för ca 10 år sedan, att en stor service kostade 60 000 kronor. Där sprack drömmen.

 

 

2420s Fika

 

Dagens fika bestod av Josés goda kaffe, smaksatt med vanilj och hasselnöt, plus ett smaskigt bakverk från den lokala bagaren

 

 

2426s Glada grabbar

 

Båda två har upptäckt att byxorna börjar bli för stora och inte för små som dom hade trott att det skulle bli. Med tanke på hur mycket dom kan stoppa i sig ibland så är det en gåta för dom flesta. Lyllosar.

 

 

2430s Dela med sig....

 

Om det är någon som har gjort sin telefon till ett arbetsverktyg så är det Tommy. Idag så höll han på och visade Alex och Louise några bilder på en bil och hur han hade löst något problem. En stund senare höll han på och visade Joe hur man med en tillsats, för ca 25 dollar, kan använda telefonen till att felsöka det mesta i bilens elektriska system.

 

För mig själv så bestod resten av dagen till att uppdatera bloggen plus att tvätta lite kläder. Om man reser med lätt packning så får man ta ett sånt obehag.

 

Tack för idag

 

Lennart

 

                                             

Tävlingsinformation

                                                            130428

 

Lite förklaringar

 

Här kommer Tommys mer detaljerade information om helgens tävlingar som jag lovade i det förra inlägget.

 

Lördagens körningar bestod av kval/timetrails, vilket innebär att man kör ett antal repor för att se hur bilen går och för att få reda på de rådande förhållanden på just den banan och vid just detta tävlingstillfälle. Eftersom att vi körde i två klasser så fick vi dubbelt så många repor. Det i sin tur betyder en sån här gång att det blir tufft att hinna kyla ner motor och växellåda mellan varje runda! Våra sex elever fick alla uppgifter att sköta när bilen kom in i depån efter varje körd repa/runda. Efter ett par-tre rundor så började de få rutin på det hela och Dave hann knappt stanna förrän det var febril verksammhet runt bilen! Av med huv, på med laddning på de två olika batterisystemen, tankning, nedkylning av växellåda och motor genom extra fläktar och genom att duscha vatten på kylarna till motorn och lådan. Vattnet sprejas med en fin stråle för att skapa förångning som i sin tur tar värme från kylarna för att förvandla vattnet till ånga, så kallad ; Evaporation. Det var tur vi fick många repor för att bilen hade en del "småfel" som behövdes sorteras ut, men på slutet av dagen fick Dave till tre repor inom tre hundradelar av en sekund! Nu kändes det som att vi var med och kunde slåss om placeringarna!!

 

På söndag morgon så fick vi ytterligare en testrunda i varje klass. Klasserna som vi körde i heter: Street Muscle, en klass med bara bilar med karosseri och utseende som en bil som skulle kunna köras på gatan, samt Bracket-1 som kan innehålla både"vanliga" bilar och bilar typ Altered och Dragsters. Bägge klasserna är så kallade "Bracket" klasser, det vill säga att det finns ett handikapsystem som gör det möjligt för snabba och mindre snabba bilar att mötas på ett rättvist sätt. Varje deltagare märker på sin bil vilken som är hans "idealtid" och den tiden bestämmer vilken tidsdifferens som sedan blir i starten! Dvs. att om en bil har satt tex; 10.00 som idealtid och den andra har satt 11.50, så får den långsamma starta 1.5 sec före den snabba. Och för att man inte ska kunna fuska och sätta en långsam tid på en snabb bil, så blir man automatiskt diskad om man kör under den tid man har satt. Och man vill ju inte sätta en för låg tid för att vara säker, för då ger man ju tid till motståndaren, och då har han ju lättare att vinna!! Alltså gäller det att ha en bil som är jämn och man MÅSTE veta vad man håller på med, därför så loggar man alla repor med väder, vind och alla yttre förhållanden utifall att vädret ändras från kval till Eliminering (som är själva tävlingen).

 

Elimineringen startade med en runda mot en ung tjej i en kompressormatad 2007 Dodge Magnum, tyvärr så rödlyktade Dave med två hundradelar av en sekund! surt!! Nästa klass som var Street Muscle, skulle köras nästan direkt efteråt! Vi hann dock till depån för en snabb nerkylning, tankning och lite laddning av batterier! Denna runda gick bättre! Dave vann mot en illgrön 2012 Camaro, som även prydde ryggen på denna tävlings T-shirt! Okej, när den första klassen skulle köras igen, så fanns det en möjlighet att köpa sig in igen för $20 efter första rundan!, detta är något som brukar användas vid få deltagare för att ge alla en chans att komma tillbaka, och naturligtvis tjäna lite extra pengar!! Men bara efter första rundan! Dave gjorde naturligtvis detta, denna gång mötte han en niosekunders dragster, och trots att Dave körde närmare sin idealtid så vann killen i dragstern på att han hade bättre reaktionstid. Okej en klass kvar! och den ropades ut att köra fram redan innan sista rundan gick av stapeln, nu är det hektiskt!! full fart tillbaka till depån för kylning, alla jobbar febrilt och som Dave sa; They working like a NASCAR Team!!! =) Sedan fram fort som attan!! Nu fick Dave möta en Ford Thunderbird från typ tidigt 90tal. Tyvärr så gick det lika illa som mot dragstern, Dave förlorade på en långsammare reaktion! Förklaring finns naturligtvis till att det gick så!; Dave har inte rejsat på ett halvår, bilen har en helt annan motor än sist, bakaxeln har fått en annan utväxlig och så vidare, det finns som sagt alltid en förklaring... =)

 

Tommy


Tävlingsdagen

                                                                 130428

 

Söndag på Stripen

 

Så var det då dags för den "riktiga" tävlingsdagen. Igår var det mer förberedande rundor för att bestämma tider med mera. Detta kommer dock Tommy att återkomma till i ett senare inlägg har han lovat. Det är ju han som har kunskaperna i det här ämnet. 

 

 

2366s Pit Crew vid starten

 

Här står dom och är beredda om något oförutsett skulle hända. Beredda på att rycka ut med en hundradels varsel.

 

 

2370s Åter till depån

 

När loppet är kört, missförstå mig rätt, så ska eleverna se till att hinna tillbaka till depån innan Dave har hunnit dit. Jobbet med tankning, kylning, koll av lufttryck i däcken med mera måste göras så snart som möjligt för att man ska vara beredd när det är dags för nästa runda.

 

 

2372 Tankning

 

Tankningen är även viktig för dom tider man kör på. Om man inte har rätt vikt vid starten så kan tiderna bli fel, några kilo kan ju göra någon hundradel vilket kan vara avgörande inom den här sporten.

 

 

2385s Första motståndaren

 

Här har ni Daves första motståndare för dagen. En tjej som heter Alex Rogeo, Alex The Car Girl, kallar hon sig.

 

 

2389s Rödlykta, neeeej!

 

Nu visade det sig att den största motståndaren i första heatet inte var Alex utan det var Dave själv som var det svåraste motståndet. Han var lite för ivrig samtidigt som en oväntad varvtalsförändring gjorde honom lite ofokuserad. Han körde därför mot rött och loppet var förlorat innan dom ens nådde mållinjen.

 

 

2399s Solsting???

 

Dagens väder var än varmare än i går. Vi nådde idag upp till 100 grader Fahrenheit, det vill säga nästan 38 grader Celsius, i skuggan. Hur varmt det var i solen på den stora asfaltytan förtäljer dock inte historien, men varmt var det. Det gick under helgen åt ca 150 halvliters flaskor med vatten så nog gjorde vi vad vi kunde för att hålla vätskenivån.

 

 

2404s Hemresa

 

Trådlöst internet i trucken. Detta räddade en bra stund av hemresan.
 
 

2305s Spännande

 

Man kan ju undra vad dom här har hittat på nätet som är så intressant. Det drog i alla fall till sig deras intresse en bra stund.

 

Hemresan tog idag närmare sju timmar inklusive matrast. Vi kom fram till skolan en stund efter tolv på natten så för undertecknads del var klockan  bra precis ett innan jag landade i sängen. Det bör väl ha varit något liknande för alla andra.

 

Natta natta på er alla

 

Lennart


2 x The Strip

                                                                  130427

 

Lördag i Vegas

 

Idag har vi vaknat på en parkeringsplats i Las Vegas. Solen steker från en klarblå himmel. Dagens toppnotering var 33 grader Celsius. Klockan nio på kvällen var det fortfarande 30 grader. Som tur var så blåste det en lätt bris mest hela dagen plus att luften är ganska torr. Detta gjorde att dagen ändå var uthärdlig.
 
 

2147s Frukost

 

Vi började med en enkel toalett. Det finns bara kallvatten i kranarna, ja kallt och kallt, det är ca 20 grader, så man klarar lätt av att tvätta sig i det. Efter det så var det läge för frukost bestående av flingor och mjölk plus en bagel med en sorts philadelfiaost på.

 

 

2148s Flingor

 

Dom här såg ju riktigt giftiga ut. Finns tydligen, enligt Tommy, att köpa i Sverige också.

 

 

2156s Tech Inspection

 

Så var det då dags för den besiktning som vi, Dave, hade tänkt hinna med igår kväll. Nu spelade det ingen roll för det var ju ändå inga rundor för Dave igår kväll.
 
 

2160s Besiktning godkänd

 

Inga som helst problem med besiktningen. Han har ju gjort det här hundratals gånger förut så det vore ju konstigt om det skulle vara några förändringar som strulade till det.

 

 

2164s Pit Crew

 

Här ser ni den svenska delan av mekanikerteamet. Dave berömde dom mycket igår. Allt fungerar som i ett riktigt Nascar team sade han. "Bilen hinner inte ens stanna förrän deras jobb är i full gång".

 

 

2166s Punka

 

Den gamla trotjänaren har råkat ut för en punktering. Det skapade lite merjobb, inte minst för Kristy, som ringde ett otal ställen innan hon hittade ett företag dit hon kunde åka för att skaffa ett nytt däck. När det sen fanns på plats så tog det inte så lång stund att fixa.

 

 

2168s Solskydd

 

En av förmiddagens uppgifter var att montera upp solskyddet över depån.

 

 

2172s Justering

 

Dags för en sista justering av bränsletillförseln. Den gick lite för fet. Kan det bero på den tunna luften här uppe? Stan ligger på ca 600 meter över havet och det kan säkert påverka en sån här motor lite grann.

 

 

2174s RFC

 

Racers For Christ står det för. I min lite inskränkta hjärna stämmer det inte riktigt att en sån förening finns, men nu finns den. I alla fall så går denne pastor runt och välsignar alla innan start. Ja, så är det. Bless you!

 

 

2177s Första burnouten

 

Äntligen på banan för att göra en första runda. Han har inte kört sen i november så han är säkert lite ringrostig.

 

 

2181s Start

 

Nästan ett litet hjullyft. Synd att muren är i vägen så att man inte kan se.

 

 

2187s Gasser

 

En gasser är en typ av Hot Rod som kom i slutet av 50-talet på tävlingsarenorna i Amerika. Det här är en bild som jag tog på önskemål från Tommy, han hade telefonen på laddning
 
 

2191s Star Wars

 

Dave i sin hjälm som han hade köpt inför tävlingarna som vi var med på ifjol. Nya regler och nya krav gjorde att han köpte den.

 

 

2195s Mike Nordahl

 

En kille med norskt påbrå som träffat ett antal gånger tidigare. Han är en riktig vinnare med fantastiska reaktionstider trots, som han sa, att han är i sina "mid fourties".

 

 

2197s Wheelie

 

En wheelie är i alla fall när man lyckas stegra med bilen. På den här bilen syns det tydligt att den bortre bilen stegrar.
 
 

2201s Raketbilar

 

Finns det inga gränser för hur mycket motor man vill ha i sin bil
 
 

2203s Jetmotor

 

Man kan ju undra vad dom här motorerna kommer ifrån för flygplan, för det är väl ganska så säkert att dom suttit i någon sorts flygplan.

 

 

2205s Uppvärmning av däcken

 

Jag kan lova att det fanns ett visst värde att ha öronpropparna på plats när dom här grabbarna gasade på.

 

 

2207s Flammor

 

Dom här fordonen behöver man inte måla flames på. Dom gör egna. sluttiden för den snabbare bilen var i alla fall under sex sekunder, 5,98 tror jag, och en slutfart på 267 mph , ca 425 kmh. Då går det undan vill jag lova. Det bara small till när dom for iväg.

 

 

2222s Shelby museum

 

Vi som hade sett fram emot att få besöka Shelby museet. Tyvärr så var vi en kvart sen. Dom stängde klockan två och vi kom dit kvart över. Snacka om missflyt eller var det dålig framförhållning, dålig koll alltså. Vilket som så missade vi det.
 
 

2223s Tommy, Kristy och Mike Nordahl

 

Mike är som jag skrev tidigare en mycket duktig förare. Han har gjort något som ingen annan gjort någonsin, inte ens dom riktigt stora namnen. Han har i alla fall vunnit tre stycken NHRA Wally Trophies i samma tävling. Dvs tre olika klassegrar. Man kan räkna upp alla dom största genom tiderna utan att någon gjort samma bedrift. 

 

 

2226s Depåarbete

 

Kylning av motor och växellåda är bland det allra viktigaste som grabbarna måste göra. Med tanke på att det är en bit över trettio grader så kan man ju förstå det.

 

 

2228s Vattenkylning

 

Visst är det vattenkylning, men inte den sort som vi vanligen pratar om. Här sprayar Fabian kylaren med lämplig mängd vatten och så kör man samtidigt elfläkten för att få en så effektiv kylning som möjigt.

 

 

2231s Korsningen där vi bor

 

Vi bor precis i en korsning där ca hälften av tävlingsbilarna passerar på vägen till start. Här är en av dom.
 
 

2237s Kontemplation?

 

Det kanske inte var direkt någon stund för bön utan en stund av flykt från hettan där ute. Man behöver faktiskt komma in i skuggan med jämna mellanrum.

 

 

2243s Viper

 

Här fick vi besök av två tjejer, kvinnor som sade att dom ville ta kort på våran bil. Sen så sa dom att dom hade något missljud i sin egen??? Nån kamera såg vi inte och vi hörde heller inget missljud från deras bil så man kan ju undra över den verkliga anledningen till deras besök. Dom kom i alla fall ända från Canada.

 

 

2244s Filmtajm

 

En annan nyhet i ekipaget var filmvisningsutrustningen. Den var inte helt kompatibel så Tommy Och Dave satt en stund och lödde kablar med mera, för att få igång grejorna.

 

 

2247s Brinner det????

 

Nej det brinner inte, det är raketbilarna som håller på att värma upp. Snacka om rökmoln, det är ju ett stort hus som döljs av röken.

 

 

2249s Epa-traktor?

 

Det är inte alla bilar som är toppensnygga. Den här ser mer ut som en Epa-traktor från Kälen.

 

 

2252s Snyggskorna

 

Hade jag varit i Antons kläder hade jag nog försökt att hitta ett par skor som inte är så varma som dom här verkar.
 
 

2256s Soldyrkare

 

Lite väl mån om solen i mina ögon. Han ville dock kompensera för den bonnbränna som han dragit på sig. Men att ligga på asfalten när det är 33 grader är inget för mig.

 

 

2268s Richard

 

Richard ser ut att njuta av att solen går ner och att det börjar bli lite svalare.
 
 

2270s Middag

 

Snart matdags. Bara solen går ner så ska vi äta, det är inte så bra med aptiten i den här hettan. Dom flesta av grabbarna i gänget är dock i behov av lite påfyllning.

 

 

2272s Rotisserie

 

Det är ett ord som jag lärt mig av en kompis som brukade jobba som kock. Han berättade att dom kallade "köttspisen" för det. Det har tydligen sitt ursprung i något som har med grillning att göra. Avdelningen värdelöst vetande. Vad som var viktigt var dock att Kristy grillade fantastiskt goda hamburgare.
 
 

2274s Matstund

 

Samling framför filmduken för en TV-middag. Solen har gjort att vi alla är ganska mjack som man säger på jämska.

 

 

2275s Parkett

 

Har man ingen stol så får man väl ta det som finns att tillgå. Det är ju mjuka säten i golfbilen så varför inte sitta i den.

 

 

2276s Filmtajm

 

Efter maten så var det dags för kvällens rulle. Two Lane Black Top, en film från 70-talet om gatracing.
 
 

2286s Gräshoppa

 

På kvällen när det var riktigt mörkt så kom det fram fler och fler gräshoppor vilka spelade sin karaktäristiska melodi
 
 

2287s Depå

 

Den ser väldigt pampig ut, vår depå, med sin markis och flaggorna i topp.
 
 

2288s Rundtur

 

På kvällen var det dags för en rundtur längs Las Vegas Boulevard, för oss svenskar. Första stoppet gjorde vi på World´s Largest Gift Shop. Sen får bilderna tala för sig själva.

 

 

2292s Gissa vem

 

Dom är inte så lik sig på dom här bilderna

 

 
2293s Mr Piggy
 
 
2294s Fågeldansen
 
 
2295s Superhjälte
 
 
2298s Grabbarna grym
 
 
2301s Dagens fulaste
 
 
2306s Dagens sötaste
 
 
2314s Mirage
 
 
2316s The Strip
 
 
2321s Eiffeltornet
 
 

2322s Excalibur

 

När vi åkt the strip åt ett håll så fick det vara nog för den här dagen. Vi återvände då till depån och en natts god sömn, trots hettan.

 

Ny dag i morgon.

 

Lennart

 

 

 

 

 

 


Viva Las Vegas

                                                                  130426

 

Mot Las Vegas

 

Fredag morgon och grabbarna har haft gympa. Eller ska vi säga PE, physical education, som dom kallar det här. När vi berättade att dom skulle vara med på det häromdagen så såg dom nästan ut som om dom skulle svimma. Dom var betydligt mer avslappnade när dom kom tillbaka från volleybollen, som var dagens aktivitet.

 

 

2040s Breda leenden

 

När dom berättar om idrotten är det mest bestående minnet att kompisarna var förvånade över att dom tänkte duscha efteråt. Behovet var dessutom mycket lågt. Ingen av dom hade blivit det minsta svettig av bollspelet.

 

 

2049s Flaggstångsfäste

 

Dennis och Fabian håller på och monterar ett flaggstångsfäste på trucken. Dave hade kommit över en flaggstång billigt på någon stormarknad. Alltid något som ska förnyas och förbättras inför varje tävling. Verkar som om utveckling är ledordet här som på så många andra ställen.
 
 

2051s Facetime

 

Kan det vara Skype eller Facetime. Vilket som helst så ser han väldigt lycklig ut när han pratar med Tove där hemma.

 

 

2053s Anton skypar

 

Anton såg lika lycklig ut han över att få prata en viss fröken där hemma. Fick en hälsning att hon uppskattar bloggen vilket gläder mig. Då har jag nått mitt mål åtminstone hos någon av er därhemma.

 

 

2055s Biltvätt

 

Innan avfärd skulle även dragbil och trailer tvättas. OK, den var lite dammig men dom har lite andra gränser här för när en bil är smutsig och behöver tvättas. Själv har jag lite mindre behov av att tvätta bilen. Skulle jag försöka hålla min bil lika ren som dom gör här så skulle jag behöva tvätta den varje dag. Vi har ju lite andra vägar att åka på där hemma.
 
 

2057s Avslösning

 

Det är ju lite ytor som ska tvättas så avlösningen kanske var välbehövlig. Här är det i alla fall Fabian som tagit över högtryckssprutan.

 

 

2061s Lastning

 

Om ni bara visste vad mycket grejor som ryms i denna trailer. Det sista som skulle in var dock bilen. Innan den kom på plats så hade vi lastat två stycken golfbilar, verktyg, bränsle sovsäckar med mera, ked mera. I trailern finns en billyft så en av golfbilarna är placerad en våning upp.

 

 

2069s Century flower

 

Den här blomman kallas för century flower eller sekelblomma. Anledningen till namnet är att den blommar bara en gång på hundra år. Man kan ju undra vem som kollat. Blomman är i alla fall riktigt mäktig med sina, ofta två meters höjd.

 

 

2072s Böter

 

Här står en som får sig en uppläxning av Highway Patrol. Troligen en fortkörning och en böteslapp att ta med sig hem. Vi såg flera stycken till på vägen mot Las Vegas. Även om man håller farten uppe på gränsen till vad som är tillåtet så blir man omkörd hela tiden så det är väl inte så konstigt. Antalet polisbilar som man ser på en sån här resa är mycket stort så risken att åka dit måste vara jättehög.

 

 

2074s Trafik till tusen

 

Helt klart så är Las Vegas ett mycket vanligt resmål för folk i Los Angeles och områdena däromkring. Det är många som åker dit över helgen för att se nån konsert eller liknande. Många åker dessutom dit för att spela bort sina surt förvärvade slantar.

 

 

2077s Roy Rogers

 

Är det någon mer än jag som kommer ihåg Roy Rogers, han fanns i alla fall i min bunt av filmisar. (Filmstjärnor) Han var i alla fall sångare och skådespelare och hade sin storhetstid på 40-, 50- och 60-talet.

 

 

2079s Raksträcka

 

En del av raksträckorna är otroooligt långa. Tänk bara tanken på att cykla den här vägen. Man skulle nog gå trött bara av att se den framför sig. Det känns ju långt när man sitter i en bil.

 

 

2081s Macken

 

Jag är inte säker men jag tror att det var minst tio pumpar på den här macken och det var kö hela tiden medans vi var där. Man kan ju undra hur många kubikmeter, eller långtradare med bränsle som dom sålde varje dag.

 

 

2083s Full tank?

 

Det här var inte ens full tank. 700 dollar. Ungefär 4500 kronor och det var bara en bil. Man kan ju undra vad dom har för dagskassa.
 
 

2088s Lunch

 

Lunchen åt vi på In ´n Out. Eller åt och åt, vi köpte den där och åt den i farten. Sällan man ser ett hamburgerhak där dom har sån omsättning och så mycket personal. Även om det ser lite rörigt ut så verkade alla veta exakt vad dom skulle göra. Om jag hade tagit ett kort snett till vänster från ovanstående vy så var det lika många till som jobbade.

 

 

2091s Skor av????

 

Det var inte utan att man kände en viss oro över vad som skulle komma ur dom där skorna efter en dag i hettan. Det var dock inga problem.

 

 

2093s Nya brillor

 

Tommy, chefen och jag köpte nya solglasögon på Bass pro Shop. Kan ni se vad det står på dom? Om inte så står det NRA vilket står för National Rifle Assosiation. Dom är ju något mer vapenfixerade här än hemma.

 

 

2096s Öken, öken

 

I stort sett hela vägen till Las Vegas så åker man genom ett ökenlandskap med endast några små torra buskar som växtlighet. Det är bland annat dom här buskarna som syns på bilden som, när dom torkar, släpper roten och rullar i väg som tumbleweed.

 

 

2107s Termometer modell större

 

När vi passerar ett litet ställe efter vägen, som heter Baker, får vi se världens största termometer. Den är 134 fot, drygt 40 meter, hög. Den har tyvärr inte fungerat någon av gångerna som jag passerat. Baker ligger i närheten av Death Valley, världens varmaste plats. Där hade dom uppmätt 134 grader Fahrenheit, ca 52 grader celsius, 1913. Vi har i skrivande stund 28 grader celsius här i Las Vegas. På en stor asfaltplan känns det som betydligt mer.

 

 

2117s Joshua Tree

 

Joshua Tree är ett träd som endast växer på en viss höjd över havet, ca 3000 till 4000 fot över havet, 900 - 1200 meter över havet. Det finns dessutom en nationalpark som heter Joshua Tree. Det är dock inte den som den här bilden kommer ifrån.
 
 

2119s Statsgränsen till Nevada

 

Direkt på statsgränsen till Nevada hittar man dom första hotell och kasinon som det dräller av i Nevada. Det är ju förbjudet med kasinon i Californien, förutom i vissa indianreservat.

 

 

2124s Vad betyder det här????

 

Dennis blev lite göralös och började skriva på ryggstödet i lastbilen. Undra vad det står för. Jag tror i alla fall att det handlar om en av våra elever och nån som han "känner".
 
 

2127s Las Vegas

 

Ett av dom första hotellen när vi kommer in i Las Vegas. Det finns hur många som helst skulle man kunna säga.

 

 

2128s Ett till

 

Tyvärr så kom jag inte åt fönstret på andra sidan trucken för där fanns dom allra flesta hotellen. Fast å andra sidan så kanske det var bättre att ungdomarna fick se, jag har ju sett det förut.

 

 

2131s Inskriven

 

När vi skrivit in oss så fick vi ett armband var. På höger hand för crew och vänster hand för förare.

 

 

2134s Entrén till området

 

Det här är det första som mötte oss när vi kom fram till tävlingsområdet. En parkering och ett tävlingsområde som, trodde Dave, är ca 300 hektar. Så det är stort och mycket asfalt.

 

 

2136s Pappersarbete

 

Dave och Dennis jobbar för fullt med att fylla i alla papper som ska vara inför tävlingarna. Det är mer än man, jag alltså ni andra kanske vet, kan tro. Alla papper måste vara klara innan han kan visa upp bilen och sig själv med utrustning godkänd för dom klasser han ska delta i. Trots att dom båda skrev så att pennorna glödde så hann dom inte bli färdiga innan Tech inspection stängde för dagen. Det gjorde i och för sig inte så mycket för det var bara lite lekstuga för dom som ville testa sina gatbilar på kvällen. Då fanns det diverse fordon som testades, allt från små Fiat 500 av nyare snitt till fullstora monstertuckar. 

 

 

2139s Flagghissning

 

Så var det då dags att hissa flaggan för första gången på den här trucken. Grabbarna hade bara sett den svenska flaggan så det var ju givetvis den som dom hissade. Det var bara att ta ner och göra om och hissa med både svensk och amerikansk flagga.

 

 

2141s Aftonstund

 

Äntligen dags för lite avslappning. Sitta ner och njuta av det sköna vädret, ca 25 grader celsius i tiotiden på kvällen
 
 

2143s Fabian njuter

 

Vi köpte en kartong med Svenhards danish pastry. Något som dom tycker liknar våra wienerbröd. Det är dock en viss skillnad kan man väl säga. Fabian ser i alla fall ut att njuta.

 

 

2144s Dennis tvekar

 

Det ser ut som om Dennis är lite tveksam till bakverket, men den försvann ner i hans gap utan tveksamheter så han tyckte säkert om den han också.

 

 

2145s Vatten, vatten

 

En sak kan man berömma herrarna för och det är att dom är att dom är duktiga på att dricka vatten. Det kan ju vara lätt till att man dricker för lite i den här typen av väder. Som jag fick höra av min doktor en gång i tiden att man ska dricka så att man kissar minst 3 liter om dagen. Då krävs det en hel del.

 

Det var vad jag hade att delge er om den här dagen.

 

Det är inte som ryktet säger att what happens in Vegas stays in Vegas. Här berättar vi allt.

 

Hejdå alla läsare

 

Lennart

 


Mountain News

                                                                         130425

 

Intervju

 

Dagen började i vanlig ordning med att vi hämtade eleverna klockan sju vid skolan. Gårdagens dimma låg fortfarande kvar på framsidan, eller ska man säga södra sidan, av berget
 
 

2003s Dimma

 

Så här såg det ut ungefär när vi åkte från skolan mot Crestline och Twin Peaks. Ungefär 25 meters sikt bitvis.
 
 

2005s Bubbla

 

En bubbla av årsmodell -68. Den såg ut att vara i förhållandevis bra skick.
 
 

2011s Mary-Justine Lanyon

 

Idag var det intervjudags. Mary-Justine Lanyon från Mountain News besökte båda verkstäderna för att prata med både elever och personal och sen var hon till skolan och pratade med Dave och dom amerikanska eleverna. Det kommer att bli ett reportage i torsdagens tidning så att vi har möjlighet att ta del av det innan vi ska åka hem. Senare kommer hon att göra ett större reportage om tävlingsdelen som dom har på skolan.

 

 

2016s Louise

 

Här har vi en av dom senast anställda på Davis. Han har bara jobbat där i ungefär tre månader så det var första gången vi träffade honom när vi kom hit i år.

 

 

2020s Steve, lackeraren

 

Steve, en av dom gamla trotjänarna som dessutom bor i huset. Han har alltid varit en fantastisk pedagog och lärare för våra elever. Det är väl inte alltid som han är seriös för det brukar vara en hel del bus i hans omgivning. När det gäller jobbdelen är han dock otroligt kunnig. Färgen som han blandar här på bilden kostar 157 dollar, det talade datorn vilken är kopplad till vågen om.
 
 

2028s En plåtbit till

 

Här har Anton tillverkat ytterligare en plåtbit som han monterat på den gamla chevan. Det var nog bra mycket mer rost på bilen än vad dom trodde när dom började jobba med den i förra veckan.

 

 

2029s Rörtång????

 

När vi såg hur dålig funktionen var på den amerikanska rörtången var Tommy tvungen att visa hur en "riktig" svensk rörtång från Bacho ser ut.
 
 

2032s Alex

 

Här har vi ytterligare en trotjänare. Han har varit i företaget alla år utom ett när jag varit med. Han hade dock ett år när han jobbade på ett annat företag. Alex är också duktig på att förklara vad han gör. Kanske lite för noggrann ibland för att det ska vara bra för hans egen lön. Han jobbar nämligen på accord.

 

Fabian fortsatte att jobba med den gamla trucken. Han skulle montera tillbaka instumenten som han tog bort häromdagen.

 

I morgon drar vi mot Las Vegas så nu är det dags att packa en väska med det viktigaste.

 

Tack för idag, slut för idag

 

Lennart


Skolan

                                                          130424

 

Skolan hela dagen

 

Den här dagen var våra elever på skolan hela dagen för att ta del av undervisningen och kunna göra lite jämförelser med hur det är hemma.

 

Det dom var med på under dagen var engelska, fysik, autoshop, teckenspråk, foto och government. Alla var inte med på allt men i stort så var det dessa ämnen som dom tog del av.
 
 

1974s Oj oj oj Trucken trasig

 

Det där såg ju dyrt ut. Nej då, det var ett utmärkt tillfälle för Tommy att få instruera både Dave och några av eleverna i hur man lagar plastdetaljer.

 

 

1983s Steg nr 1

 

Det första han gjorde var att fixera delarna med hjälp av silvertape. Därefter byggde han ett första lager av plast och stålnät på baksidan.

 

 

1985s Steg nr 2

 

Börja bygga med mera plast från utsidan. Det måste göras i flera steg för att avslutas med en slipbar plast. Sen är det nästan klart. Fortsättning följer troligen i morgon.

 

 

1989s Gamla golfbilen

 

Den gamla golfbilen behöver också en liten genomgång innan helgens bravader. Det var diverse service som gjordes även på den.
 
 

1990s Cody kör vinkelslipen

 

Cody höll på med ett par plåtbitar som han skulle ha för att fästa ett par högtalare i sin bil. Mitt säkerhetstänkande blev ganska stört då han sprutade gnistregnet rakt mot ett antal kartonger som stog där, men vi var kvar ett bra tag efteråt så jag tror att vi uppfyllde reglerna för att arbeta med heta arbeten.

 

 

2000s Dimma

 

När jag var på väg hem till boathouse så började dimman att dra in över berget. Vi har ju sluppit den ända sen dom första två dagarna men nu är den här igen. Tur att jag inte behöver ut och åka ikväll.

 

Det var väl allt vad jag hade att berätta idag. I morgon blir det mer.

 

Hälsar

 

Lennart

 


Länkar

                                                               130424

 

Lite länkar

 

Länkar till svunna tider och till nutid. Här är i alla fall några länkar till skolans hemsida där ni kan se lite av vad som hänt tidigare år och vad som hänt på deras nyhetssida i år.

 

Det är alltså såna saker som vi varit inblandade i.

 

http://row-rop.rimsd.k12.ca.us/Rim_Today/Season_X2/Pages/RTX12__Half-Ring_Circus.html

 

http://row-rop.rimsd.k12.ca.us/Rim_Today/Home.html

 

http://row-rop.rimsd.k12.ca.us/Rim_Today/Sweden/Sweden.html

 

Tyvärr så fungerar det inte med att bara klicka på länken. Ni måste kopiera och klistra in den på lämplig söksida.

 

Hälsar

 

Lennart

 

 


Baseboll

  

                                                                  130423

 

Praktik och Baseboll

 

Hej igen! Ny dag med nya erfarenheter.

 

Innan jag går in på dagens händelser vill jag bara visa ett brev som vi fick av en av Kristys elever efter vårt besök på hennes skola. Upprinnelsen var i alla fall att klassen efter vårt studiebesök fick ett litet storsjöodjur i trä. Det kunde dom om dom ville göra lite efterforskningar om och så vidare.

 

 

1912s Brevet från Haley

 

Är det inte sött så säg? Kan tyvärr inte visa bilden på flickan på grund av regelverket här i landet. Vi har ju i och för sig ungefär samma regler där hemma vad gäller publicering på nätet.

 

 

1915s Mekning

 

Dennis har fått ett hedersuppdrag. Han håller på att byta bussningar i bakvagnen på Joes bil. Bilen är en Malibu i mycket fint skick, renoverad och moderniserad.

 

 

1919s Svetsning

 

Nu börjar det gå åt rätt håll. Det är ju alltid en massa jobb med förberedelser och bortstädning av trasiga detaljer innan man kan börja med att sätta dit nya grejor. Nu fräser i alla fall svetsen för fullt.

 

 

1925s Nyproduktion

 

Här är en plåtbit som Anton tillverkat för att montera in istället för den gamla rostiga. Det är ganska mycket tid som går åt för att forma även en så liten detalj.

 

 

1930s Fika

 

I det här landet så är dom inte så vana vid att ha fikapaus, men då både Joe och hans son Zack har varit till oss i Sverige så har vi lärt upp dom. Det brukar därför vara fikapaus dom veckor som vi är på plats. Idag hade vi köpt ett gäng munkar som vi hade att smaska på.

 

 

1939s Jippi

 

Första biten är på plats. En milstolpe i renoveringsarbetet skulle man kanske kunna kalla det.

 

 

1943s Lunch i goda vänners sällskap

 

Jag måste vara snäll och berätta att alla höll på och letade efter saker som dom skulle dela med sig av till oss andra så det var absolut inte som det såg ut. Kul bild i alla fall tycker jag.
 
 

1949s Ken Lotz

 

När vi var på väg att åka från Davis kom Ken Lotz förbi med en bil som han höll på och jobbade med. Ken är en före detta grafisk designer som vi träffat ett antal gånger tidigare år. Han bygger numera bilar mer eller mindre på heltid, mycket på beställning men en hel del även för egen del som hobby. Den här bilen hade han byggt för 12 år sedan, åt en kund. Trots att det är en 34-års modell så är bilen toppmodern i det mesta. Fram och bakvagn från en Corvette C4, motorn kommer från en Lincoln. Instrumentbrädan hade han förlängt med ca 5 cm för att få plats med defrostermunstycken. Bilen är dessutom utrustad med aircondition och cruise control för att nämna några saker. Förhoppningsvis så hinner vi med ett besök hemma i hans garage innan vi ska åka hem.

 

 

1953s Konstverk!!!???

 

Bilen är i alla fall till salu för 90 000, dollar alltså. (Vi, Tommy och jag, är inte helt överrens om priset, men eftersom det är jag som skriver så litar jag på mitt minne) Ägaren är numera ca 85 år och börjar på att städa bort alla sina fordon, det är därför som den är till salu. Ni skulle bara ha hört hur gott det mullrade under huven när han åkte vidare.
 
 

1960s Limning på g

 

Fabian har i stort sett hela dagen jobbat med samma gamla pickup som igår. Han hade felsökt ett elfel som gjorde att instrumenteringen inte fungerade. Han var rätt nöjd, och det ska han vara, efter att ha hittat felet mitt i en kabelhärva.

 

 

1962s Kabelreparation

 

Kanske inte syns så väl på bilden, men där nere är kabelhärvan.

 

 

1965s Baseboll

 

På kvällen var alla vi svenskar tillsammans med Joe, Zack och Maddie Black iväg och tittade på baseboll. Det är väl inte världens mest upphetsande sport. I vanlig ordning började dom med nationalsången. Då står alla upp och håller handen över hjärtat.  

 

 

1967s Tro om han träffar bollen

 

För några år sedan var jag på en match tillsammans med David Nygren, rektorn. Då fick jag mig en lektion i sportens regler, dom var inte helt lätta att förstå. En sak som jag dock förstod var att en riktigt duktig slagman träffar bollen ungefär 3 gånger av 10 försök.

 

 

1968s Spännande

 

Man skulle kunna tro att dom tittar på något riktig spännande. Dom försökte i alla fall förstå vad det gick ut på. Oavsett vad man tycker om sporten så är det intressant att ha varit iväg på ett par matcher.

 

 

1970s Maddie, Tommy och Joe

 

Joe försöker förklara för Tommy diverse regler. Bland annat så berättade han att hur bra slag man än slagit och hur långt bollen flugit så är man bränd om motståndarna tar lyra.

 

Tack Joe för att du tog med oss på den här matchen!

 

Resan hemåt tog en viss tid på grund av alla småvägar uppe i bergen. Sist hem var nog Dennis.

 

Tack för idag

 

Lennart

 

 

 
 

Arbetsvecka

                                                                     130422

 

Måndag och praktik

 

Ny vecka, nya möjligheter. Vi börjar med två dagars praktik och sen så ska grabbarna vara på skolan och följa den ordinarie undervisningen på onsdag. På torsdag ska Mary-Justine Lanyon från Mountain News komma ut på praktikplatserna och intervjua både elever och deras handledare. Fredag börjar med PE, Physikal education. Det ska bli intressant att se hur dom reagerar på det. Det är våran egen rektor som har ordnat med den aktiviteten. Efter idrotten är det så dags att packa det sista i "the toterhome". Den kallas faktiskt så deras trailerdragare med inbyggd bodel. Anledningen till packandet är vår resa till Las Vegas och helgens tävlingar där.

 

 

1855s Minne från Route 66 och Santa Monica Beach

 

Dennis visade upp en minnesgrej som han köpte på piren och lurade Anton och Fabian å det gruvligaste. Han sade att han hade betalat 40 dollar för den lilla flasköppnaren när han egentligen hade betalat lika mycket i kronor. Dom hann båda idiotförklara Dennis innan han berättade sanningen.
 
 

1860s Smogcheck

 

Dags för en ny smogcheck, men före det så måste instrumenten kalibreras. En annan uppgift som Fabian jobbat på var en instrumentbräda på en äldre pickup. Det var inte helt lätt på grund av att dom monterat in en störtbåge i den. Hur det gick vet jag inte i skrivande stund men det löste sig säkert på ett eller annat sätt.

 

 

1866s Påskliljor


 

 

1870s Ännu mer påskliljor

 

När man närmar sig Twin Peaks är det omöjligt att inte fashineras av alla de påskliljor som växer i och i infarterna till den lilla staden. Anledningen till alla dessa blommor är att en kvinna, Julie Greer, började att plantera dessa lökar i slutet av sitt liv. Hon dog av bröstcanser 2001. Efter det har det i hennes namn planterats påskliljor i tusental varje år. Nåt år så mycket som 10 000 blomlökar. Titta gärna på den bifogade länken, där finns fler bilder.

 

http://www.twinpeaksdaffodilproject.com/

 

 

1875s Grovmekning

 

Idag fick Dennis börja med att byta hjälpstyrarm på en Ford av årsmodell 1973. En sån där stor fläskig kombimodell med träimitation på sidorna.

 

 

1879s Mera rost

 

Anton hade hittat mera rost som inte hade synts innan dom frilagt främre dörrstolpen. Då var det bara att åka ner till en butik på plattlandet och köpa lite mer ekonomiplåt. Helt otroligt att dom har en sån del på hyllan till en bil som är 60 år gammal. "Det är bara till dom populära bilarna som det är så " sade Joe Black.

 

 

1886s Tårta

 

Shelly hade googlat fram ett recept på en svensk jordgubbstårta som hon hade bakat för Antons skull. Han fyllde ju år förra måndagen men hon trodde att det var idag. Anton var precis lika glad ändå. Den var jättegod.

 

 

1889s En bit till

 

Den grabben är bottenlös. Det här var andra biten.

 

När jag trodde att vi gjort det vi behövde för dagen var det bara att ladda om. Det var dags att göra en inköpsrunda inför helgens bravader. Det handlade i första hand om att köpa mat och vatten så att det skulle räcka hela helgen. Detta innebar att det blev en sen kväll även ikväll. Klockan är nu strax tolv och jag håller på med dom sista raderna av dagens informationsrunda. Nu ska jag bara lägga ut det här på nätet så får jag sova en stund också.

 

Tack för idag

 

Lennart

                                             

Söndag

                                                                 130421

 

Vilodag!!!???

 

Söndagen började väldigt tidigt för vissa, Tommy och Kjell-Åke. Dom var uppe runt fyra på morgonen för att se till att chefen tog sig hem. Flyget skulle gå klockan nio och dessutom så ska man vara på plats minst två timmar före avgång. Resan till flyglatsen,LAX, tar två timmar ungefär. Detta plus att man bör ha lite marginal gjorde att dom var tvungna att kliva upp så okristligt tidigt. Efter att Tommy lämnat av Kjell-Åke på flygplatsen åkte han till en kompis som bor i Sylmar för att umgås och ta det lite lugnt över dagen.

 

Dennis gjorde en utflykt tillsammans med sin familj till downtown Los Angeles. Där strosade dom runt lite grann plus att dom åt middag i little Tokyo. Japanskt förstås. Han försökte äta nudelsoppa med pinnar vilket inte var det lättaste. Därefter åkte dom vidare till Santa Monica Beach och den berömda piren där. En annan sak som är historisk och som tar sin början där vid piren är Route 66, den kanske mest berömda vägsträcka som finns / har funnits i USA. Den sträcker sig därifrån upp till Chikago. En sista plats som dom besökte var Hollywood och en promenad bland stjärnorna. Dagen blev ganska lång för dom med hemkomst när klockan närmade sig elva på kvällen.

 

Anton och Fabian var ute på delvis samma aktiviteter. Det kanske mest spännande var att dom var och spanade på ett Moontempel, vet inte om jag stavat rätt. Det var i alla fall en religös sekt som "härjade" för ganska länge sedan. Dessutom så har ju Anton fyllt år sen vi kom hit så han blev bjuden på tårta hemma hos familjen och då var även Fabian med och fick smaka. Utöver det så var det mest att ta det lite lugnt som gällde för dom två herrarna.

 

Undertecknad satt i stort sett hela dagen med datorn i knät för att komma ikapp med bloggandet. Jag var knappt utanför dörren ens, trots att det var så fint väder.

 

Dave och Kristy hade också en dag av återhämtning och städning av dom pappershögar som dom samlat ihop under veckan.

 

Det var ungefär vad som hände under söndagen i korta ordalag.

 

Hälsar

 

Lennart

 

 


Fotosamling

                                                                      130420

 

Fabians bilder

 

Här kommer några av Fabians bilder från den första veckan. Dom kommer i mesta mån att få tala för sig själv eftersom undertecknad inte var med när dom flesta knäpptes.

 

130413 Dom kommer datumvis

 

 

413s Flagga i motljus

 

Hur många stjärnor är det på den Amerikanska flaggan? Rätt svar är 50 stycken. Den sista lades till 1960 efter att Hawaii blivit delstat 1959. Av någon anledning så är det en ganska utbredd missuppfattning att det ska vara 52 stycken, men så är inte fallet.

 

 
420s Kotte modell större
 
 

421s Samma kotte

 

Undrar om det är någon av ungdomarna som kommer att ta med sig en eller flera kottar hem. Det är ju lte roliga prydnader, speciellt om man plockat dom själv.

 

 

444s Träd modell större

 

Lite större än en gran eller tall som är klar för avverkning där hemma.

 

 

460s Gigantisk stubbe

 

Nästan som Pippis sockerdricksträd. Är det en Coca Cola-stubbe?

 

 

472s Nä nu får det väl vara nog

 

 

479s Kärleksstenen?

 

Hoppas att dom gick hit och försonades sen.

 

 

491s Ovan molnen

 

"Jag har drömt om en stad ovan molnen" Tror ni att dom hört den biten så att dom kommer ihåg att den över huvud taget existerar? Ungdomarna alltså.

 

 

502s Motljus

 

130414

 

 
519s Horisontalförgasare
 
 

522s Säkert till salu

 

Vad kan man inte köpa på en loppmarknad i USA. För några år sedan så var det en som sålde hundvalpar.

 

 
538s Kompressor
 
 

546s Vägguttag

 

Vägguttaget ser ju ledset ut. Undrar om någon sagt att det ska bytas ut i samband med att man går över till 230 volt. Fast det lär väl inte hända i första taget.
 
 

572s Brutal truck

 

Den ser ju rent ynklig ut, den lilla röda, där den står bredvid trucken.

 

130416

 

 

632s Is

 

 

633s Mera is

 

I samband med dimman som var kvällen innan och dom frostgrader som det blev på natten så bildades dom här isformationerna. Det var alltså under 32 Fahrenheit, dvs 0 grader celsius.

 

130417

 

 
670s Toalettak på Twin Peaks
 
 

688s Tandskada

 

Så kan det gå om man inte tar det lite försiktigt.

 

130418

 

 

703s Trevlig och tänkvärd skylt

 

 

705s Prislista

 

Dom här skyltarna finns tydligen på många olika språk. Kul är dom i alla fall.

 

 
713s Stökig verktygslåda
 
 

717s Städad verktygslåda

 

Jag undrar om han knäppte dom här korten för att ha lite bevismaterial.

 

 

749s Bromsbänk där effekten testas på skolbilarna (UTI)

 

Det var väl en trevlig samling bilder med en bra bredd. Hoppas bara att någon annan levererar sina bilder också. Jag gissar att många av er därhemma har sett fram emot det här.

 

Det här var dagens sista inlägg. Nu har jag kommit i fas och hoppas att jag ska hinna med lite bättre nu när rektorn har farit hem.

 

I morgon är det måndag och ny vecka. Då ska jag försöka att redovisa vad som hänt idag söndag.

 

Ha en bra vecka.

 

Hälsar

 

Lennart

 

 

 
 

 

 

 


På hemväg

                                                                   130421

 

Sista brevet till Sverige

 

Haft det lite hektiskt bitvis de senaste dagarna så det har inte blivit mycket skrivet, nu är det lördag kväll och planet hem till Sverige går om några timmar. Lennart skriver på bloggen och jag skriver till er alla.

 

I onsdags hanns de med ett besök på flygmuseum som var av den större kalibern för att studera teknisk utveckling inom aviatik, museet var i toppklass det det mesta var renoverat till flygbart skick. Över 100 maskiner i fantastiskt skick och en verkstad som vi besökte som renoverade dessa fantastiska flygande maskiner.

 

Under torsdagen gjorde vi ett skolbesök på en grundskola här i bergen med 400 elever i årskurs 1-5 som heter Grand View elementary school. Utsikten utanför skolan var enastående men tyvärr blev de lite galet då skolan byggdes så att fönstren hamande högst upp på väggarna vilket gjorde att om man ställde sig på en stol så kunde man med nöd och näppe se den fantastiska utsikten från klassrummen. 

 

Eleverna var mycket artiga och undervisningen verkade hålla en mycket hög klass.

 

På eftermiddagen besökte vi UTI, Universal technical institute i Rancho Cocamonga där det gick 1800 elever i treskift från kl 04:30 till 01:30 beroende på om de arbetade eller skulle läsa dagtid.

 

Fantastisk utrustning och ett mycket professionellt uppträdande från eleverna med framtiden i fokus. Man fick lite intryck av mekanikerfabrik när vi guidades runt i lokalerna.

 

Eleverna betalade runt 230 000:- för ett års utbildning där och utbildningen kunde i många stycken jämföras med det vi gör på Fyrvalla.

 

Under fredagen var det träff med rektorn för grundskolan vi besökte tidigare samt jag fick följa undervisningen i en årskurs 3a som hade lektion om ord med olika innebörd .

 

Ordning och reda samt tydliga mål var genomgående, eleverna hade dagen innan fått ett litet storsjöodjur i trä och arbetet hade redan börjat med att eleverna letade på nätet och tog reda på mer om vårt odjur i Storsjön samt vi fick ett brev av en av eleverna som hade svenska rötter. 

 

Idag Lördag har vi varit på Magic Mountain med eleverna som är är en fanstisk nöjespark med 75% berg och dalbanor i den högre skolan så här blev vi ordentligt omskakade och centrifugerade. Tempen låg på ca 30 grader och nu är vi röda som kräftor och det svider lite i skinnet.

 

Resan har varit fantastisk med många nya lärdomar och ett fantastiskt mottagande från våra värdar Dave och Kristy. Våra samarbetspartners på verkstäderna har varit mycket duktiga på att ta hand om våra elever som fått tillfälle att lära sig nya saker samt tillämpa sina tidigare kunskaper i ny miljö på ett mycket bra sätt  under ledning av våra lärare Tommy och Lennart.   

 

MVH

 

Kjell-Åke Skoog

Rektor JGY Fyrvalla, Fordon/Transport/IM

Tel: 070-1907323

 

 


Magic Mountain

                                                            130420

 

Six Flags

 

Lördag morgon och en hel dag i lekens tecken. Tidig start från skolan och avresa mot Magic Mountain där Six Flags ligger.

 

 

1730s Breda vägar

 

Även fast vägarna är så breda så blir det stopp ibland. Tänk att stå här uppe och det finns inte en lucka någonstans. Då känns det nog lite jobbigt.

 

 

1735s Intersektion

 

Det var den här vägen som rasade när det 1994 var en stor jordbävning här i Los Angeles. Kolla länken  http://www.youtube.com/watch?v=ONpBmjoAjUM

 

 

1737s Frukostdags

 

Idag ar det IHOP som fick äran att servera våran frukost. IHOP står i alla fall för International House Of Pancakes
 
 

1742s Min frukost

 

Jag ska ärligen erkänna att jag inte var speciellt hungrig ens när det var dags att äta middag klockan åtta på kvällen. Och då hade jag inte ätit nånting sen frukost.

 

 

1745s Grabbar med aptit

 

Kolla Fabians attack på tallriken. Jag pratade med Anton på väg ut och han tyckte att det var för lite mat????
 
 

1750s Infarten till parkeringen

 

Det var ett tiotal biljettkurer vid infarten så här är dom van att det kommer lite bilar när dom öppnar. Parkeringen var gigantisk och trots det så var den nästan full när vi var på väg hem på kvällen.
 
 

1752s Berg och Dal

 

Det här är bara det som rymdes på en bild. Det fanns "hur många banor som helst". Nåja, det var väldigt många i alla fall.

 

 

1761s Moose burger lodge

 

Här sålde dom Moose Burgers. Fabian hade hittat en skylt där det stod någonting om att det inte var älgkött men att dom var jättestora i alla fall.

 

 

1765s Orolig?

 

När dom andra sprang in för att åka en fritt fallattraktion så stannade Dennis utanför. Han gillade inte alls den typen av åkattraktioner.
 
 

1770s På väg upp

 

Det var några andra som inte alls tvekade inför uppgiften. Lyckan lyste i deras ögon när dom for upp i korgen.

 

 

1776s Lycka

 

Dom såg ännu lyckligare ut när dom kom ner. Premiären var avklarad.

 

 

1778s Behov av stöd??

 

Fabian såg lite mer eftertänksam ut efter första åket och höll sig i räcket. Om det behövdes? Nä, tror inte det men det såg ju lite roligt ut.
 
 

1780s Nummer två

 

Här ser ni en bild på nummer två i deras åkordning. En gammal bana byggd helt i trä. Många skruvar och spikar blir det.
 
 

1781s Lycka

 

Här hade Dennis klarat av sitt premiäråk och ser ju riktigt lycklig och avslappnad ut. Tommy skiner som en sol. Han hade filmat stor del av åket. Han måste vara helt okänslig för sånt här.

 

 

1783s Loop

 

Här var den första loopen som dom åkte i. Det blev många fler sen under dagen, det kan jag lova.

 

 

1796s Batmanbil

 

Batman var tydligen på besök. Han hade fått en egen parkering mitt inne i området.

 

 

1804s Karusell

 

Fabian och Anton ville åka lite karusell också. Där ser man hur stora dom egentligen är. Nästan huvudet större än alla andra i karusellen och det var ändå inte bara barn i den utan flertalet var nog vuxna.

 

 

1806s Yrsel

 

Efter den här såg dom i alla fall riktigt yra i kepsen ut.

 

 

1816s Radiobilar

 

Jag trodde nog att radiobilarna var ett snäpp för mesiga för dom här grabbarna men det fanns ju en ratt och en gaspedal och det räckte för att dom inte skulle kunna låta bli att åka.

 

 

1826s Mera loopar

 

Här fick dom sin beskärda del av loopar. Jag vet inte hur många det var men många var det plus någon korkskruv också.

 

 

1832s I pappas fotspår

 

Ni som läst bloggen hela tiden kanske kommer ihåg bilden på Dennis pappa när dom var ute och isfiskade. Han hade då en mössa med horn på, så nu kan Dennis gå i hans fotspår.

 

 

1833s Lycka

 

Om ni bara visste hur lyckliga och babbliga alla ungdomarna var i slutet av dagen. Dagens kommentar kom nog ändå ifrån Zeck. "Så här roligt har jag aldrig haft med en rektor" Jag vet inte vad man ska se det som ett tecken på. Kanske att vår rektor är lättsam och inte skäms för att han tycker sånt här är roligt eller att dom amerikanska gärna vill hålla lite distans till sina elever. Kanske en kombination av båda. Helt klart är i alla fall att Kjell-Åke inte tvekade inför nån av attraktionerna. När jag trodde att vi skulle åka hem så sa han plötsligt att nu är det bara träbanan en gång till kvar. När jag frågade då om han skämtade svarade han bara nej med ett leende på läpparna. 

 

 

1840s Gruppbild

 

Här är vi alla samlade på en bild förutom Kristy som höll i kameran.
 
 

1842s Wonder Woman

 

Kristy fick en cape av Zeck, vilken han vunnit i något stånd.

 

Det blev åter en lång dags färd mot natt. Innan vi var hemma så var klockan i det närmaste halv elva. Kjell-Åke hade då en stunds packning kvar att stå i eftersom det var hans sista dag i Californien. Själv satte jag mig och sorterade bilder en stund medans Tommy kröp till kojs. Han skulle ju skjutsa Kjell-Åke till flyget på morgonen efter. Avresa 05.00 - phu, tur att jag slapp.

 

Som sagt, det var en dag i lekens tecken med många lyckliga nunor.

 

Ha de

 

Lennart

                                             
                                             

Diverse

                                                                       130419

 

Fredag

 

 

1639s Väntans tider

 

Här sitter dom små , eller små och små, gynnarna och väntar på att vi ska komma och skjutsa dom till respektive praktikplatser. Det finns ju WiFi här så dom brukar passa på att surfa runt lite grann.

 

 

1649s Planering

 

Tommy och Joe diskuterar huruvida man ska lägga plåtarna om lott eller om dom ska ligga kant i kant. Tommy förordar kant i kant för att man ska slippa fickor där fukt och smuts kan samlas.

 

 

1652s Information

 

Joe berättar för Anton vad han ska göra i nästa steg och hur han ska göra för att nå bästa resultat.

 

Efter att vi lämnat av eleverna och sett till att dom har jobb så tog vi en långlunch och åkte till Big Bear. Det var där som den så kallade Rambopolisen hade slagit sig ner när polisen skulle ta honom. 200 poliser mot en före detta. Det slutade med att huset där han förskansat sig brann ner och den jagade hittades död i resterna.

 

 

1669s Vy över delar av sjön

 

Den här staden är känd för sin skidåkning på vintern, men är också ett stort resmål för motorcyklister med flera under sommaren. Det brukar vara både bil och mc-träffar här.

 

 

1681s Loppis

 

Tur att inte hustrun var med här. Då hade vi inte kommit vidare förrän dom stängde. Det fanns hur mycket, och då menar jag det, saker som helst.

 

 

1685s Mera loppis

 

Tomten var inramad med en massa frigebodsstora sjul fulla med grejor. Dessutom så var det före detta boningshuset fullt från golv till tak.

 

 

1687s Kvistning

 

Ser ni gubben uppe i trädet. Är det arborist dom kallas? Jag skulle i och för sig tro att det här var en glad amatör för hans såg var så slö och dessutom gick den fruktansvärt illa. Han fick i alla fall ner några kvistar medan vi tittade på.

 

 

1694s Nyttig lunch?

 

Idag valde jag en kycklingsallad. Det var gott och kändes lite nyttigt efter gårdagens frosseri. Det var i och för sig en hel del russin iblandade i salladen plus ett par nävar kanderade nötter vilka kanske inte var lika nyttiga. Goda var dom i alla fall.
 
 

1696s Inte lika nyttig lunch?

 

Chefen valde en kanske inte lika nyttig lunch. Det var väl mer av en skogsarbetarlunch med både bacon, korv, ägg, rösti och bröd. Till det så följde det med ett par amerikanska pannkakor med grädde och en skål sirap som topping. Han såg i alla fall ut att njuta av maten så den var nog god.
 
 

1698s ??????

 

Man ska nog aldrig sluta att förvånas. Hur kan man komma på idén att ställa en stridsvagn prydd med ett par torpeder eller vad det heter i sin trädgård. Det övergår mitt förstånd i alla fall.

 

 

1703s Brandbil

 

Brandbilarna är i alla fall väldigt vackra tycker jag.

 

Efter lunch så var jag med i undervisningen på skolan medan Kjell-Åke hade stämt ett möte med Cherrie Singer på Grand View för att diskutera och jämföra rektorsfrågor och skolan i övrigt. Tommy var på Davis och deltog i uppgifterna där. Bland annat så höll dom på och planerade in några dagar i lackverkstaden för Anton.

 

Under eftermiddagen kom Travis, Kristys son, på besök uppe på skolan. Han åkte i sin något redneckinspirerade bil. Jag säger då det. Undrar vad svensk polis skulle säga om dom såg den här bilen ute på vägarna. Det räckte nog inte med aja baja då heller.

 

 

1720s Travis

 

Kvällen tillbringade vi i Boathouse. För första gången på dessa år så lagade vi mat och bjöd hem Dave och Kristy. Det blev i alla fall en Kreolsk gryta. Mycket uppskattat.

 

Ungdomarna var på skolan och såg på en pjäs om Oliver Twist. Titta gärna på länken nedan

 

http://www.mountain-news.com/mountain_living/article_ba73f12c-a782-11e2-9390-001a4bcf887a.html

 

Efter det så for dom hem och laddade för lördagens begivenheter.

 

Ja, sen så hann vi inte något mer.

 

Hälsar

 

Lennart

 

 

                                             
                                             
                                             
                                             

Studiebesök

                                                           130418

 

Grandview och UTI

 

När jag skriver det här så har det redan blivit söndag och jag har som ni förstår kommit efter med mitt bloggande. En del av er har väl redan märkt det men nu ska jag försöka att ta igen det som jag ligger efter med.

 

Det är i alla fall torsdagens aktiviteter som jag ska försöka att berätta om.

 

 

1548s Det går framåt

 

Som vissa av er ser, andra kanske inte, så går det framåt. Dennis och Anton har städat undan det mesta av det som ska bort och har dessutom börjat med att tillverka lite plåtar som ska ersätta dom gamla.

 

 

1549s Grandview

 

Dags för ett studiebesök på skolan där Kristy jobbar. Det har varit tal om det flera gånger förut men det har inte blivit av. Det passade dock utmärkt nu när våran rektor, som dessutom varit rektor i grundskolan, är här på besök.

 

 

1550s Home of the Grizzlies

 

Vet inte om det funnits grizzlybjörnar här förut, men nu gör det inte det. Det är bara svartbjörn och bergslejon, puma, plus diverse andra djur numera. För ett par år sedan hade det gått en svartbjörn mitt i byn, Crestline, en dag när vi var där. Vi fick dock inte se den.

 

 

1556s Cherrie Singer,  Tommy, Kristy och Kjell-Åke.

 

När vi besökte skolan blev vi först presenterade för Cherrie Singer, rektor för skolan, och några andra. Sen tog Kristy hand om oss och guidade oss runt och berättade om deras verksamhet. Mycket är likt vårat system men det finns också en del skillnader.

 

 

1558s Biblioteket

 

Till biblioteket får deras elever gå åtminstone en gång i veckan för att låna böcker plus att söka kunskaper.
 
 

1559s Matsal med mera

 

Det här är skolans matsal. Vi tyckte att den var lite liten men det visade sig att dom hade dubbelt så mycket sittplatser ute. Dom har ju lite annat klimat här så man kan ju med lite god vilja sitta ute och äta stor del av året. Ser ni flaggan i mitten, den svenska. Det fanns faktiskt två stycken svenska flaggor i lokalen.

 

 

1562s Utsikt i miltal

 

När man ser den här bilden kan man ju förstå varför skolan heter Grand View. Man ser ju hur långt som helst.

 

 

1563s Arkitektoniskt frispel, eller?

 

Jag vet inte hur jag ska ställa mig till alla dessa små fönster. Det ser ju faktiskt lite läckert ut, men det var inte direkt praktiskt. Inne i lokalerna sitter fönstren så högt att det inte går att se ut genom dom annat än rätt upp i himlen.

 

 

1567s Verktygslådor

 

När det var en paus mellan jobben och väntan på våran ankomst så tog Fabian rent resolut tag i att städa ett verktygsskåp. Han tyckte att Rory hade för struligt i sina lådor och att det inte gick att hitta det han sökte. Det ryms ju lite grejor i en sån där verktygslåda så han har nog att göra ett tag till med det uppdraget.

 

 

1569s Solhattar?

 

På väg till dagens andra studiebesök så åkte vi förbi dessa skapelser. Troligen var det nån slags solskydd. En för varje planta. Bilden är lite suddig på grund av att den togs i 110 km/h.

 

Vi åkte i alla fall mot Rancho Cocamonga för att besöka ett college, UTI, där dom utbildar bilmekaniker.

 

 

1573s Huvudentrén

 

Något glassigare än Fyrvalla. Kanske inte så konstigt att dom har råd med lite lulllull. Det kostar ungefär 30 000 dollar att gå här ett år.

 

 

1574s Väntrummet

 

Här inne i huvudentrén fick vi skriva in oss och sedan sitta ner och vänta på vår guide, Sergio, innan vi fick komma vidare. Sergio hade ett eget klassrum där han började med en kort information om skolan. Därefter började själva rundturen i deras lokaler.

                                             
 

1577s Stationsutbildning

 

Det fanns massor av olika stationer där dom bedrev sin utbildning. En lärare kunde ha trettio elever igång samtidigt så då krävs det väl att man har utrustning i massor. Att ha trettio elever igång samtidigt kräver ju massor av läraren. En sak som dock är till hans fördel är väl kostnaden för eleven. Betalar man dom pengarna så vill man nog ha ut max av det också.

 

 

1580s Svart, Svart

 

En del i utbildningen var att dom gärna såg att eleverna tog dit sina egna bilar för att jobba med. Göra service med mera. Det här var dock icke en sådan. Spännande färgsättning i alla fall.

 

 

1581s Stationsutbildning som sagt

 

Såna här fanns det också en hel radda av. Dom användes delvis till att plocka isär motorn för att sedan sätta ihop och därefter mäta effekten på den. När dom gjort det fanns det ett antal steg för att justera och trimma bilarna. Dom monterade dit en massa extrautrustning för att öka antalet hästkrafter. Minns inte exakt, men när dom var klar skulle hästkraftantalet ha mer än fördubblats. Roliga stationer i alla fall.

 

 

1584s Resultat av ett första prov

 

Nu kan man ju avundas dom att dom har så mycket utrustning att jobba med, men med tanke på att det bor mycket mer folk här än i hela Sverige, plus att företagen står i kö för att få leverera gratis utrustning, så kan man ju förstå att det är lite andra förutsättningar. Det är i alla fall jättekul att ha fått se stället.
 
 

1588s Peppning

 

Den här typen av skyltar hängde i taket överallt i korridorerna. Ett ord med positivt innehåll. Det roliga med det här är att vi pratat om att sätta upp något liknande hemma hos oss.

 

 

1598s Tunga sidan

 

Något som kommit till sen jag var här för fem år sen är den tunga sidan. Senast jag var här så var det bara personbilar som det handlade om. Även här dräller det av olika stationer. Det behövs ju om man ska hålla trettio elever igång.

 

 

1600s Bromsar

 

En sak som man reagerar över är hur dom lyckas hålla det så kliniskt rent. Här finns det inte utrymme för att slänga skräpet på golvet. Även om det är nya grejor så blir det ju en hel del smuts när man jobbar med dom.
 
 
   

1610s Kylanläggningar

 

Jag vet inte hur många stationer av den här modellen som det fanns där men jag tror att det var ett tiotal.

 

Det var i alla fall ett jättetrevligt studiebesök som gav en hel del inspiration för oss som var med.

 

Sen var det bara att börja resan uppför berget igen och hemtransport av ungdomarna.

 

 

1617s Arrowhead

 

Titta på bilden så ser ni en pilspets. Det ska i alla fall från början ha varit en naturlig formation på bergväggen, vilken gett namn till staden där uppe. Numera får den enligt Tommy, troligen, hjälp med att bibehållas.
 
 

1620s Överhäng

 

Det är lite av trollstigen när man åker längs dom här kringelkrokarna. Man får passa sig så att man inte åker över kanten här för då kan man försvinna för lång tid. Ifjol när vi var här så hittade dom en 28:a eller 38:a, Tommy och jag minns olika, Dodge som varit försvunnen sen den var nästan ny. Hoppas att jag inte skrämmer upp några föräldrar med den här informationen. Vi kör så försiktigt.

 

 

1623s Utsikt

 

En fantastisk utsikt ner över Waterman canyon och bortanför det ser man delar av det som i dagligt tal kallas Los Angeles även om det är San Bernadino.
 
 

1631s Codys bubbla

 

I området där Cody bor såg vi mer bubblor än på mången god dag. Bara på Codys gård fanns det minst en till plus en hel del reservdelar av olika slag. Han provstartade den så att vi fick lyssna på motorn, att den gick och att den var lättstartad. Han skulle dock inte haft en chans att få den igenom bilprovningen där hemma med dom avgaserna. Undrar hur det går för honom med nästa smogcheck.

 

Efter dessa aktiviteter så var vi bjudna på middag hos Dave och Kristy. I vanlig ordning så bjöds det på helt fantastiska bitar av grillat kött med tillbehör.

 

Sen så hann vi inte så mycket mer den här dagen, men det känns som om det räcker.

 

Tack för idag.

Lennart

                                         

Flygmuseum

                                                                 130417

 

Flygmuseum

 

Det är onsdag och en dag för lite blandade aktiviteter. Vi mötte upp eleverna på skolan klockan sju. Vet inte om jag berättat det men dom amerikanska eleverna börjar klockan sju på morgonen numera. Tidigare år har det varit tjugo över sju. I alla fall så skjutsade vi ut eleverna till företagen innan jag ,Tommy och Kjell-Åke tog oss en halvdag ledigt med diverse aktiviteter.

 

 

1412s Rory är tillbaka

 

Rory är som sagt tillbaka efter sin dagstur till Sakramento. Dagens aktiviteter kom att bestå till väldigt stor del av smogcheck. Alla bilägare måste göra en smogcheck vart annat år. Det vill säga, dom måste kolla avgasvärdena på bilen. Någon annan bilprovning finns inte. Bilen måste dock vara i gott skick och om det skulle hända en olycka som berodde på dåliga bromsar så kan det stå föraren väldigt dyrt.

 

 

1413s Twin Peaks Autoservice

 

Vet inte om jag nämnt det förut men det klingar lite extra när man hör namnet på den här stan. Kommer ni ihåg Laura Palmer ni som har några år på nacken. Den TV-serien gjorde ju en rivstart i många svenska hem. Det gick bara inte att låta bli att titta på fortsättningen. Nu var det, om sanningen ska fram, inte i detta Twin Peaks som handlingen tog plats.

 

 

1430s Pembroke

 

Som sagt så tog vi oss några timmar ledigt över dagen och gissa vad chefen ville göra av den tiden. Jo som den inbitne RC-flygaren han är så ville han i första hand besöka ett flygmuseum. Sagt och gjort så bar det iväg till Chino och en massa flygmaskiner
 
 

1435s Helikoptrar i väntans tider

 

Här kan man väl utan överdrift säga att flyg och lottamuseet i Optand ligger i lä. Bara verkstaden där dom restaurerar gamla flygplan var större än hela anläggningen i Optand.
 
 

1514s P40 Warhawk

 

En liten kuriosa är att vi på andra sidan av flygplatsen, där dom höll till, såg fyra stycken J35 Draken. Ni ska tro att Kjell-Åke var lyrisk efter det här besöket. Det gick nästan inte att få tyst på honom. Hans kunskaper om flygplan var jämförbar med Tommys kunskaper om gamla bilar.

 

 

1531s Palmallé

 

Det märks i alla fall att man är på andra breddgrader när man ser en sån här vy med alla palmer med mera. Vädret uppe i bergen har däremot inte varit av någon sommarkaraktär än. Vi hade till och med is på vattenpölarna en morgon. Det har på dagarna inte kommit upp till mer än sex sju grader så det har inte varit något skortsväder än så länge. Men nu är det på gång lovade Dave idag.

 

 

1534s Parkeringar

 

Den här parkeringen var i övrigt i det närmaste knökfull men dom här sex platserna var tomma. Kan ni gissa varför? Kolla bilden nedan så förstår ni ganska snart vad det beror på. I det här landet ser många det mer eller mindre som en mänsklig rättighet att ha en V-8 under motorhuven. Dessutom så är ju bensinen nästan gratis, ja i våra ögon alltså. Bensinen kostar ungefär hälften av vad den kostar hemma i Svedala.
 
 

1535s  Miljöbilsparkering

 

Det känns på sätt och vis lite tragiskt att dom här platserna gapar tomma i det här landet där dom ändå varit lite av föregångare när det gäller att hålla nere utsläppen från bilarna. Dom har ju ett av världens hårdaste regelverk vad gäller avgasutsläpp.

 

 

1542s Bösspekulanter????

 

Undra vad dom skulle vilja köpa om dom finge ta med sig en skjutika hem? Troligen ingen alls för dom lät inte övertygade om behovet av några vapen. Skämten haglade dock om vad man skulle kunna göra.
 
 

1546s Rambo Nygaard

 

Säga vad man vill men det var med humor och glimten i ögat.

 

När vi snurrat runt i lite olika affärer några timmar så bar det iväg upp mot berget igen för ett kvällsmöte med Dave och Kristy samt Joe och Shelly. Ämnet för eftermiddagen kvällen var att planera fortsättningen av dom här veckorna.

 

Ja just ja. Jag har ju glömt att berätta vad ungdomarna fått göra under dagen. Fabian har i alla fall varit med om ett antal smogcheck plus att han jobbat med en Ford F250. På den hade han bytt en del grejor under huven.

 

Anton och Dennis har fortsatt med den gamla chevan.

 

En annan sak som jag höll på att glömma var några bilder från Joe Black om dagens aktiviteter. Här kommer ett par av dom.
 
 

001 Morgonfika                                     Foto: Joe Black

 

En kopp av Josés goda kaffe. han hade fått tag på ett gott kaffe med lite vaniljsmak. Mycket godare än vad det låter i mina öron.

 

 

004 Lunch på In ´n out                         Foto: Joe Black

 

Man kan ju undra om dom inte gör annat än äter sig igenom dagarna. Men det gör dom på ett alldeles utmärkt sätt. Det var i alla fall dom på firman som tog med sig grabbarna ner på plattlandet för en lunchbrake.

 

Nu tror jag att jag berättat det mesta av värde för idag.

 

Tack och hej

 

Lennart

 


Chefen berättar

                                                                   130416

 

Hej på er! Idag har vi varit ute med eleverna på praktikplatserna och introducerat dem in the american way to fix cars.

 

2 av eleverna är på Davis autobody and paint och fick börja riva en cheva 53, tog inte lång stund föränn de fick närkontakt med en Black Widow spider, som tur var var den död. Men nya spindelnät fanns så det finns säker en annan liten dam någonstans i bilen.....

 

1 av våra tre elever fick tillbringa dagen på Rim High school med att montera en renoverad automatlåda och göra mätningar på skolans ena dragracingbil, bullret var öronbedövande när bilen provstartades för att göra de olika mätningarna.

 

Nu i kväll har vi varit på Branschutbildning i Fontana  (45 minuter bort) där det hölls föredrag om Kylaglykolens kemiska egenskaper, ett 20 tal personer var där för att lyssna och lära.

 

En intressant detalj var att utbildningen startade med Pledge to the Legion, (en form av trohetsed till landet)  med handen över hjärtat och därefter en lång bön som leddes av en gammal farbror som pratade i warpspeed med ganska otydligt uttal så vi förstod inte allt.

 

Vi fick även tillfälle att presentera vårt samarbete med skolan och ge en översikt om hur vår utbildning till mekaniker är organiserad. Amerikanerna är mycket imponerade över vårt skolsystem och hur det finansieras.

 

Vi har även pratat lite med skolan här om vi kan utöka samarbetet med någon industrielev nästa år då de har svetsutbildning och bearbetning på skolan.

 

Nu sitter vi in The Boat house och Lennart skriver på bloggen.

 

Klockan är nu 22:30 här och 07:35 hemma i Östersund, nu gäller det att övertala kroppen att det är dags att ta på nattmössan.

 

 

Hälsningar från UItvandrarna    

 

 

MVH

 

Kjell-Åke Skoog

Rektor JGY Fyrvalla, Fordon/Transport/IM

Tel: 070-1907323


APL

                                                              130416

 

Första dagen på jobbet

 

Det är tisdag morgon och samling inför första dagen på praktiken. Men innan avfärd till praktiken så var det samling och frågestund med en av Daves klasser.

 

 

1354s Klassrummet på fordonsavdelningen

 

Dave brukar lägga en hel del energi på att visa på likheter och skillnader mellan våra två länder. Våra elever får svara på frågor både på engelska och svenska. Dessutom så görs en hel del jämförelser både vad gäller mat, kultur, väder med mera.

 

 

1356s Davis från utsidan

 

Här är i alla fall en vy över Davis där två av våra elever, Anton och Dennis, kommer att göra sin praktiktid. Det ser kanske med svenska ögon lite primitivt ut men det är en verkstad som lämnar i från sig verkligt högklassiga jobb. Dessutom så är dom som jobbar där väldigt pedagogiska när dom förklarar saker och ting för våra elever.

 

 

1361s Svart änka

 

Bland det första som hände när Dennis och Anton började jobba med sitt första uppdrag var att dom hittade lite spindelväv och sen en svart änka. Ni kan ju tro att dom var lite uppspelta över upptäckten. Ändå så var den redan död när dom hittade den. Dom överlever ändå inte på den här höjden med den kyla som är vintertid.

 

 

1364s Kjell-Åke och Joe

 

Joe Black visar chefen vad som kan hända om man använder google translater. Kjell-Åke blev av någon anledning Lucy. Hur det kan bli så har vi ingen förklaring till men det var ju faktiskt lite roligt.

 

 

1367s Cheva -53

 

Dennis och Anton har i alla fall fått i uppdrag att byta delar av golvet i den här bilen. Det kommer att bli intressant att se hur långt dom kommer med det jobbet. Det kommer säkerligen att bli lite andra uppgifter också, annars kanske det blir lite långtråkigt om man ska jobba med samma bil hela tiden.
 
 

1370s Anton in action

 

Det som kan vara lite knepigt med ett sånt här jobb är ofta att inte förstöra för mycket när man demonterar dom delar som ska bort. En annan sak som är viktigt är ju att hålla rent i övrigt så att man kan jobba något sånär ostörd av skräp med mera som kan ligga ivägen.

 

 

1380s Hur gör vi här då?

 

Samarbete på hög nivå. Dom håller i alla fall på och märker upp vart dom ska borra för att få bort punktsvetarna så att dom kan ta bort den del av golvet som ska bort utan att skada tröskeln.

 

 

 

1383s Flaggskeppet

 

Det är såna här bilar som CIA brukar åka omkring i så när jag såg dom här flaggorna på Pomona i söndags, till det facila priset av en dollar styck, så kunde jag inte låta bli att köpa dom.

 

 

1393s Fabian mekar racerbil

 

Fabian fick inte börja sin praktik idag. Det berodde på att Rory på Twin Peaks Autoservice var på resande fot. I stället så hjälpte han Dave med att montera in växellådan i tävlingsbilen. Här har dom nått till slutklämmen på det jobbet och håller på att fylla på olja i lådan.

 

 

1398s Dennis och monstertrucken

 

Dennis åkte med oss till Running Springs där han blev hämtad av Richard.

 

Dave, Tommy, Kjell-Åke och jag var inbjudna till en föreläsning om kylarvätskor med mera så vi åkte i sextiden ner till plattlandet och nämnda föreläsning. Tro om vi blev lite chockade när värden för tillställningen började med Pledge of the legion, man högaktar sitt land och sin flagga. Sen kom en annan man upp och bad en bordsbön, vi blev bjudna på mat. Man kan ju utan tvekan säga att det känns lite konstigt när man inte är van det.

 

 

1403s Här är han som föreläste

 

Det här var ytterligare en sak som var väldigt olikt hemma. Vi är ju så vana att vi ska se till att ha glykol i bilen. Här har dom dock inte sett det som så viktigt. Nedanför berget är det ju i princip aldrig minusgrader. Att glykolen sen har en del andra funktioner, som att vara rostskyddande och skumdämpande bland annat, verkar dom inte ha speciellt stor koll på

 

 

1405s Kolla glykolhalten

 

Här håller Dave på att prova ett instrument för att mäta glykolhalten. Dom flesta hade aldrig sett ett sånt instrument. Jag såg till och med att nån lade glykoldroppen på fel sida av locket som droppen ska ligga under. Som sagt så kändes det konstigt men har man aldrig sett grejorna så är det väl inte så lätt. Vi ska väl kanske inte stå som några besservissrar och slå oss för bröstet.
 
 
 

1408s Kjell-Åke informerar

 

En annan del i kvällens begivenheter var att Kjell-Åke informerade om vårt skolsystem och gjorde en del jämförelser med det amerikanska. Det som, som alltid, väckte störst uppmärksamhet var väl att våra elever har en yrkesutbildning när dom går ut gymnasiet. Dom amerikanska måste ju ta den delen efteråt. En annan sak som dom tycker är anmärkningsvärt är att vi inte behöver betala några skolavgifter ens på universitetsnivå.

 

Nu har jag inget mer att berätta om den här dagen så det får väl bli ett auf vieder hören.

 

Tack och hej

 

Lennart

 
 

Chefen informerar

Här kommer ett första av en rad reflektioner från chefen, dvs våran rektor.

Lennart

    

 

                                                                    130415

 

Hej på er därhemma, Jetlaggen har slagit till med full kraft och efter en turbulent avfärd från frösön i söndags morse som påverkades av trasigt datasystem i planet och havererad avisningsbil så

anlände jag till Arlanda 20 min innan nästa flyg skulle avgå till Chikago längst bort på terminal 5. Språngmarsch blev det så svetten sprutade och när jag halvdöd stod vid gaten så stod en

Vakt där och kunde meddel att flyget flugit sin kos, Blev blixtsnabbt ombokad via Munchen med Lufhansa så jag anlände till LA 2 timmar senare än med det flyg som var bokat.

 

 Mina SMS hade inte gått fram så Tommy, Lennart och Dave letade med ljus och lykta efter den försvunne rektorn som satt på ett plan på väg till LA, kanske han redan åkt vidare till Guantanamo.........

 

 

1226s Han var inte så matt som han såg ut

 

Vi återförenades på flygplatsen och klättrade in i Daves MONSTERTRUCK av märket Ford, toppen på motorhuven är högre än jag, så utsikten är det inget fel på.

 

Idag har det varit föredrag för skolfolket här samt visning av skolan, mycket snälla och tillmötesgående värdar för besöket, Mexikansk middag som var lite mer än bara Tacos avslutade dagen, nu är det dags att

krama kudden inför morgondagens utmaningar.

 

I övrigt kan man bara konstatera att allt är jättestort och det finns ingen bortre gräns, han besöka en fiske och jaktbutik på väg till middagen som var som lillänge köpcentrum i storlek och med en vapenavdelning som

utan vidare hade räckt för att beväpna en Bataljon soldater........

 

Bombdådet i Boston har påverkat våra värdar påtagligt och är på allas läppar.

 

Varma hälsningar från "utvandrarna over there"

 

 

MVH

 

Kjell-Åke Skoog

Rektor JGY Fyrvalla, Fordon/Transport/IM

Tel: 070-1907323


Skolstart

                                                              130415

 

Första dagen på skolan

 

Måndag morgon och dags för frukost på skolan. Vi var alltså inbjudna på frukost innan det var dags för lite information om diverse saker och ett välkomnande av oss till Californien.
 
 
1228s David Nygren, Catherine Obregon och en Mary-Justine Lanyon från Mountain News
 
 

1230s Mary-Justine, Kjell-Åke och Dave

 

Som ni kanske redan sett så kommer bilderna att få tala en hel del för sig själva idag. Dom har i alla fall tänkt sig att göra ett större reportage om vårt utbyte i Mountain News i år.

 

 

1233s Frukostdags

 

Dom här pojkarna vet hur man ska göra heder av en anrättning.

 

 

1235s Richard och Zech

 

Dagens frukost bestod av en hel del frukt men också munkar och Svenhards svenska bullar. Vi har ätit dom förr och vet redan i förväg att det inte är speciellt svensk smak på dom. Man kan väl säga att dom är betydligt sötare än vad vi är vana vid.

 

 

1239s Rose och Joe Urbz

 

Rose och Joe är ett par som jag känt sen första gången jag var inblandad i det här projektet. Joe bodde då hemma hos mig i två veckor. Han har dessutom alltid varit den som sett till att våra kontakter hemåt har fungerat. Nu har vi dock tillgång till trådlöst i Boathouse så mötena blir lite mer sporadiska. Det känns dock som om det är riktigt gamla goda vänner, vilket det i och för sig gör med många ur personalen här.

 

 

1242s Chefen

 

Catherine Obregon är sen i höstas högsta chef här på skolan. Hon är alltså principal. Om jag inte missminner mig så är hon den första kvinnliga principal som anställts här på Rim High.

 

 

1245s Stephen Cook och Cody

 

Dags för morgonnyheterna via intern-tv. Det började med att Stephen Cook, vice principal, och Cody läste vartannat nyhetsinslag.

 

 

1251s Gruppbild på dom inblandade i utbytet

 

Sen så var det läge för en gruppbild när alla var samlade och det fanns en som var van vid kameror på plats. Nu är det väl så att det är många fler inblandade i det här men man kan väl säga att dom närmast sörjande finns med på den här bilden.

 

 

1264s Dave tog min kamera

 

 

1265s Kjell-Åke informerar

 

Ett av  Kjell-Åkes uppdrag i och med den här resan var att berätta lite om det svenska skolsystemet för att man skulle kunna vidareutveckla detta med jämförelser mellan dom två länderna. En hel del är ju lika men det finns också många stora skillnader i upplägget. Bland annat så har amerikanarna ingen direkt yrkesutbildning utan allt bygger på att man skaffar sig ett yrke efter High School. Den fordonsutbildning som dom har på skolan är ett slags individuellt val som dom läser en timme om dagen.
 
 

1269s Fortsatt information

 

Efter informationsträffen så var det dags för en guidad rundtur genom skolan under ledning av Rose Urbz.
 
 

1275s Drejning

 

Första stoppet var Clayclass där dom jobbar i lera. Också ett individuellt val.
 
 

1278s Skolans kör

 

När vi kom in här så ställde eleverna direkt upp på att sjunga en sång för oss. Det var en fullång Beatlesmelodi med fem eller sex solon. Jättebra framfört.

 

 

1287s En av datasalarna

 

Som en del av er dataintresserade kanske ser så har dom bara Mac här på skolan. Ett val som jag tror att Joe Urbz är pappa till.

 

 

1288s Matematik på schemat

 

 

1299s Printshop

 

Printshop är också ett individuellt val där dom sysslar med en hel del olika tryckeriuppgifter. Bland annat så trycker dom allt i pappersväg som skolan har behov av. Sen så trycker dom också på alla kläder som används i olika sammanhang.

 

 

1304s Fire science

 

Dom som går på det här individuella valet får lära sig det mesta som har med första hjälpen att göra. Släcka eld, HLR med mera. När vi var förbi idag så höll dom på med bandagering av idrottsskador.

 

 

1311s Fordons klassrum

 

Dagens, för eleverna, sista aktivitet var att ställa upp på en fråge- och informationsstund hos dom elever som går autoshop.

 

 

1332s Växellåda

 

Vi vuxna åkte ner på plattlandet för att hämta en växellåda till skolans tävlingsbil. Den hade varit på reparation hos Hubbe, en svensk i förskingringen. Tydligen är Hubbe en mycket skicklig kille vad gäller automatlådor, annars skulle Dave aldrig anlita honom.

 

 

1344s Bass Pro Shop

 

På väg hem passade vi på att besöka en butik som varje fiskare, jägare och friluftsmänniska kan gå en hel dag och dregla i. Vi har ju förstått att Kjell-Åke är väldigt intresserad av fiske så det var ganska naturligt att, när vi hade vägarna förbi, svänga in där en stund. Han såg dock lite konfunderad ut när han såg skylten här nedan.
 
 

1346s Skallerormskurs

 

Hur lär man en hund att undvika att bli biten av skallerormar? Det går tydligen att göra det i alla fall. Fråga mig inte hur, men man brukar ju kunna lära hundar massvis med helt otroliga saker så det går nog.
 
 

1349s Fiskeavdelningen

 

Här är i alla fall fiskeavdelning. Vi trodde att Kjell-Åke skulle bli kvar här tills fan kom och avlöste honom men det gick fortare än väntat. Han visste vad han ville ha och hittade det ganska så fort. En liten kuriosa var att Rapala fiskedrag, vilka tillverkas i Finland, var mycket billigare här än hemma.

 

Det var väl ungefär vad som hände den här dagen förutom att vi måste åka hem uppför berget i en bitvis väldigt tjock dimma.

 

Tack och hej

 

Lennart


Loppis modell större

                                                             130414

 

Pomona Swap Meet

 

Söndag morgon och tidig avfärd. Tommy och Dave drog iväg redan i femtiden medan jag var kvar en timme till. Jag plockade upp Dennis vid skolan klockan 06.10 för vidare färd, först till Crestline där vi träffade Anton, Fabian, Zech och Cody. Dessutom så kom även Joe Black med sonen Zack och hans kompis Jesus. Efter en kort samling så åkte vi iväg genom dimman neröver berget mot Pomona.

 

 

1161s Dagens frukostställe

 

Joe Black hade hittat ett par nya frukostställen som han kunde rekommendera. Efter att ha frågat grabbarna om dom ville ha mycket eller inte lika mycket mat så valde han det här stället.

 

 

1166s Breakfast Burrito

 

Anton var alldeles lyrisk över maten. Det var både gott och mycket och dessutom billigt tyckte han. "Helt otroligt, det var ju mat för två" sade han. Ändå så var det inte en smula kvar på faten. Dom har ju lite kapacitet dom här grabbarna.

 

 

1168s Zack Black och hans kompis Jesus

 

Zack är ju som sagt son till Joe och Shelly Black på Davis och dessutom en av våra tidigare utbyteselever. Han var med på utbytet för tre år sedan.

 

Så var vi då framme vid Pomona Swap Meet. Jag tror att det är världens största loppmarknad för den här typen av saker. Det säljs allt från rostiga muttrar till totalrenoverade bilar för hundratusentals kronor. Även fast Tommy var där runt halv sju och sprang runt som ett skållat troll så hann han inte runt hela området innan dom stängde. Igår klagade han dessutom på träningsvärk.

 

 

1174s Diverse prylar

 

Ibland kan man ju undra vad det är som dom har dragit med sig till swappet. Jag tycker ibland i min okunskap att det verkar vara bara skrot men det säljs en hel del ändå.

 

 

1175s Mera grejor

 

När vi kommit in på området och haft en kort samling så försvann alla fem grabbarna bort i vimlet och vi såg dom inte mer. Dave pratade dock med Cody innan vi avslutade för dagen. Dom skulle då åka vidare till Victoria Gardens för att shoppa. Vad dom köpte är jag lite osäker på men jag tror att Fabian i alla fall köpte en I-Pad.

 

 

1178s Lamborgini

 

Vad är nu detta? En katt bland hermelinerna. Skämt åsido så finns det en del annat än amerikanska bilar på Swap Meetet.
 
 

1183s Blank och fin

 

Jag såg ingen prislapp på den här bilen men man skulle nog få bra mycket bil för dom pengarna där hemma.

 

 

1184s Nu är det hjul igen

 

Det var bra många som sålde däck och fälgar också. Både begagnade och nya. Här är i alla fall en vy över ett av försäljningsställena.

 

 
1186s Grillar till lite olika chevor
 
 

1187s Stålkastare

 

Här kunde man köpa nya strålkastare och baklyktor om man hade behov av det. Jag tror mig kunna identifiera ett par strålkastare till min Ford längs ner till vänster på bilden. Själv hade jag turen att jag kunde köpa mina av Joe på Davis. Två stycken nya strålkastare för under tusen kronor. Det är ju så billigt så man tror inte att det är sant.

 

 

1190s Hembygge?

 

Vad är nu detta för ett fordon? Jag vet inte men det stog Indian i fronten på den. Dessutom så var det flera handskrivna skyltar där det stog, yes handmade, på den. Jag ska vid tillfälle konsultera Tommy i frågan. Det han inte vet om olika bilmodeller är inte värt att veta.

 

 

1199s Kromet blixtrade i dess nos.

 

Kommer ni ihåg vilken sång som innehöll den textsnutten. Bilens lack den glänste och kromet blixtrade i dess nos. Var det inte rosen med han Arne "Rosen" Qvick?

 

 

1200s Chrysler

 

När vi skulle åka därifrån så åkte vi till ett ställe som heter Sylmar för att hälsa på hemma hos en kille som Tommy känt sen länge. Han heter i alla fall Leif och har sina rötter i Brunflo. Han har bott här i Californien i många år, sen tidigt 80-tal. Vad jag skulle komma till var i alla fall att jag liftade med Leif i bilen här ovanför när vi åkte hem till honom.

 

 

1207s Extrembygge????

 

Vad är grejen med att göra en sån här ombyggnation? Jag förstår i alla fall inte meningen med det.

 

 

1209s Daves monstertruck

 

För er som inte sett några bilder på den här bilen tidigare så kan jag bara säga att jag, som är 183 cm i strumplästen, gärna skulle vilja ha en stege när jag ska kliva in i den.

 

 

1217s Humming bird

 

Är det någon mer än jag som kan skryta över att ha fotograferat en kolibri liggande på ägg. Det kändes i alla fall lite speciellt när man gjort det. Den lilla krabaten hade i alla fall sitt bo en meter utanför Leifs köksfönster.

 

Efter besöket hos Leif så fick vi bråttom till flygplatsen för att hämta Kjell-Åke, våran chef. När vi kom till flygplatsen så visade det sig att ingen Kjell-Åke fanns med på det flyg som han skulle ha kommit med. Hur göra nu? Vi snurrade runt som några orosandar ett bra tag innan vi beslutade oss för att leta upp ett Starbucks, för där har dom fri WiFi. Där surfade Tommy hem till hitta.se för att få tag på Kjell-Åkes hemtelefonnummer. När vi fått tag på det så ringde vi och väckte hans , Kjell-Åkes, fru och fick klart för oss att hans reserutt hade förändrats totalt på grund av problem på Frösö flygplats på morgonen. Vi fick i alla fall reda på att han skulle landa inom en halvtimme så då var det bara att återvända till LAX och vänta en liten stund så kom han.

 

 

1225s Here hi is

 

Här är han nu i alla fall. Dags för två timmars resa upp mot bergen och vårt boende i boathouse. Efter en av Dave guidad rundtur i huset så var det bara att krypa till kojs för att klara av  måndagens bestyr.

 

Med tanke på att jag var uppe klockan fem och Tommy ännu tidigare så kan man väl säga att det varit en lång dags färd mot natt.

 

Natta natta.

 

Lennart


Lördag hela dagen

                                                           130413

 

Vilodag!!!!?????

 

Så har vi då sovit, eller sovit och sovit, vi har i alla fall legat vår första natt här i The Boathouse. Det blev väl lite si och så med sömnen på grund av tidsomställning och så var man väl lite stel i kroppen efter resan. Efter att jag ägnat stor del av förmiddagen till gårdagens blogg så åkte jag och Tommy till skolan för att träffa Dave.

 

 

1139s Emblemet på min drömbil

 

Jag har alltid drömt om att få äga en Corvette, kanske av en något nyare modell. Jag skulle nog inte säga nej till en sån här heller om jag fick frågan.

 

 

1143s Montering av cromdetaljer

 

För att ha en meningsfull syssla idag så hjälpte vi Dave med att montera cromlister med mera på hans pappas bil. En Chevrolet Corvette av 1956 års modell.

 

 

1145s Tommy in action

 

Det som vi lade mesta krutet på var listerna på sidorna medan Dave monterade detaljer i fronten plus att han låg under instrumentbrädan ett bra tag.

 

 

1146s Besök av High Way Patrol

 

När vi som bäst höll på och jobbade fick vi besök av Garret, som han heter. Han hade väl gjort en sväng förbi för att se om Dave var på plats. Garret brukar förutom att han är polis jobba lite på Davis, mer på ideell basis. Jag passade i alla fall på att lobba för att få lite utbildningsmaterial gällande deras Don´t drink and drive projekt. Han skulle göra vad han kunde och komma förbi med det på Davis nån dag framöver. Jag kan väl också berätta att vi träffat Garret nästan varje år tidigare när vi varit här.

 

 

1149s Polisbilen

 

Dom ser ganska tuffa ut deras polisbilar med dom kraftiga påskjutsbalkarna i framänden. Om man blir stående längs med highway så kan det vara bråttom att få undan bilen och då kör dom bara upp bakom och skjuter på med polisbilen. Jag undrar vad det svenska regelverket skulle säga om en sån lösning.
 
 

1154s Det blanka är på plats

 

Dom ser ganska så uppkäftiga ut med en där grillen. Den, grillen, var i alla fall alldeles ny. Made in China, sade Dave med en viss betoning.

 

Var tyvärr tvungen att ta bort bilden p g a oro för identitetstjuvar. Tänkte aldrig på den risken.
 

1155s Kolla chassinumret

 

Sällan man ser en bil med så lågt chassinummer.

 

 

1156s Vindkraftverk och solpaneler.

 

Skolan har lagt lite energi, märkte ni ordvitsen, på att sänka sina energikostnader sen senast jag var här.

 

Vad gjorde då det unga gardet. Jo dom var ute på lite olika aktiviteter med sina kompisar. Bland annat så var dom och tittade på utsikten från bergstopparna här i området. Sen så var dom ute på lite shopping.

 

Det var väl ungefär vad som hände den här dagen.

 

Tack och hej

 

Lennart


Avresedagen

                                                            130412

 

 

 

Mot det stora landet i väster

 

Äntligen!!! Efter ett halvår av mer eller mindre aktiva förberedelser så är det dags att kliva på flygplanet på Frösön för vidare transport över Atlanten till det stora landet i väster. En liten förklaring är att första kontakten för att kunna finansiera detta togs i månadsskiftet september oktober.

 

 

1031s Tre förväntansfulla föräldrar

 

Kan berätta att dom absolut inte var så spända som dom såg ut på bilden. Det var bara jag som valde fel ögonblick att fotografera. men nog var det en del känslor inblandade ändå.

 

 

1033s Boardingkorten på plats i passet

 

Dennis har några saker som kommer att plockas upp och ner ur väskan eller fickan ett otal gånger det närmaste dygnet. Våra platser på dom olika planen är i alla fall klarlagda och väskorna incheckade ända till Los Angeles.

 

 

1037s Väntan på Arlanda

 

 
1039s Undrar vad han tänker på nu. Kan det vara mamma? Nej han ser nog något.
 

Resan från Frösön till Arlanda har nu klarats av utan några som helst problem och nu har vi klivit på flyget mot New York. Som ni ser av bilden nedan så är det en bit att åka.

 
 

1040s Nästan 670 mil kvar till New York, usch vad långt

 

Det är i alla fall roligt att mellan filmerna kunna titta på flyginformationen med uppgifter om distans, hastigheter, kvarvarande sträcka, tid med mera. Ett antal olika kartor visas också där man kan se ungefär var man är.

 

 

1048s En vy över norska fjällvärlden

 

Är det inte vacket så säg. Lite besvärligt att ta sig fram mellan fjälltopparna känns det som om det är. Men det kanske inte är så många som som har något ärende, som han sa gubben uppe i Åre när dom frågade hur många gånger han varit på åreskutans topp han som bott i Åre hela litet. "Jag har aldrig haft något ärende"

 

 

1056s Grönland

 

Här passerar vi Grönland. Man kan ju undra varför det landet fick namnet Grönland. Det finns inte många gröna strån där som man kan se från luften åtminstone. Det är ju ganska kargt även om man söker det gröna gående till fots.

 

 

1058s New York, New York.

 

Så är det då dags att efter nästan nio timmars flygning landa i New York. Det var det hittills minsta och trängsta planet som vi flugit över Atlanten i så vi var mer eller mindre mörbultade, ta uttrycket hur ni vill, efter att knappt ha kunnat röra oss på hela resan. Hoppas på ett större plan på vägen hem med Lufthansa.

 

 

1060s Lunchdags i New York

 

Drycken som beställdes till maten smakade ungefär som en kallsup på storsjöbadet. Det var hur mycket klor som helst i vattnet.

 

 

1061s Citrondryck till maten

 

Den som klarade sig bäst var väl Fabian. Han hade valt en citrondryck och där tog citronen tydligen bort det mesta av klorsmaken. Okej då, Tommy och jag drack faktiskt en folköl så vi klarade oss bäst.

 

 

1063s Tommy med sin I-Phone.

 

Det gick inte så bra att få någon kontakt med nätet med dessa smartphones. Han kunde inte komma åt Facebook!!!??? Dålig reklam för företagen menar Tommy.

 

 
1065s Anton ser hungrig ut
 
 
1066s Min burgare
 
 

1067s Tommys kyckling/baconmacka

 

Maten smakade i alla fall riktigt bra efter en lång dag på flyget

 

 

1069s Va? Måste man betala också?

 

Maten kostade oss i alla fall en dryg hundring per person men det var det värt tycker i alla fall undertecknad. Det tror jag att Dennis tyckte också även om han såg lite frågande ut på bilden.

 

 
1071s Mätt och belåten
 
 

1072s Sockerchock?

 

Man kan ju undra om Anton åkte på en sockerchock. Han var tvungen att springa ut från restaurangen för att köpa en "riktig" läsk efter den klorsmakande pepsin som han blev serverad på restaurangen. Det kan ju också vara fråga om förväntan inför den sista etappen av resan mot Los Angeles och LAX Airport.

 

 

1074s Vy över plattan på Newark

 

Vi är tacksamma att vi inte behövde stanna i New York för där var det ett vidrigt väder med spöregn och blåst. Annat skulle det visa sig vara på våran destination.

 

 

1075s Vad är nu detta för cirklar?

 

När vi passerade in över gränsen till Colorado så såg jag en hel massa av dessa cirklar. Vad är det? Landningsplatser för UFOn? Varför sår man på detta sätt? Jag har ingen aning men jag ska försöka ta reda på det.

 

 

1079s Tröttisar

 

Resan mellan New York och Los Angeles var en resa i trötthetens tecken. Man slumrade ibland och tittade på film emellanåt. Tror inte att det var någon av oss som såg en hel film utan sömnavbrott.

 

 

1080s Sweet dreams

 

Man kan ju undra vad Fabian drömmer om nu.

 

 
1082s Dennis har kvicknat till
 
 

1084s Big Bear Mountain

 

Strax innan vi skulle landa i Los Angeles så flög vi över, vad jag tror var, Big Bear Mountain och dess skidanläggningar. Alla år utom ett så har liftarna stängt samma helg som vi kommit dit. Det har därför passat så att vi fått åka skidor bara en gång. I och för sig så räcker väl det för mig men det är rätt så kul att kunna sägga att man åkt skidor i Californien.

 

 

1087s Vy över Los Angeles

 

Här är en vy över Los Angeles. Fabian gjorde en lite tankfull reflektion över skillnaden mot hur stort hans Skylnäs är med sina ca 20 invånare. Det är som ni kan förstå en viss skillnad i storlek. Ca 13 miljoner invånare ska det finnas i Los Angeles plus ca 8 miljoner illegala invandrare enligt uppgift från Tommy.

 

 

1088s Vägkorsning

 

Ja vad ska man säga? Vi som tycker att Lillängerondellen är stor. Släng dig i väggen Lillängerondellen.

 

 

1091s I hyrbilen

 

Äntligen är vi på plats i våran hyrbil. Återigen så har Resia misslyckats med att få vår beställning korrekt. För tredje året i rad så har vi inte fått den hyrbil som vi beställt. Hur svårt kan det vara. Intressefråga?  

 

 

1092s E14 mot Krokom????

 

Som ni förstår så är det inte E14 på väg mot Krokom och inte mot Brunflo heller. Fyra filer plus Car Pool Lane åt varje håll. Ändå så såg vi trafikstockningar på flera ställen, dock inga som vi blev påverkade av.

 

 

1094s Klassrummet på Auto Shop

 

Nu har vi äntligen kommit fram till skolan efter bra precis ett dygn på resande fot. Klockan var ungefär nio på kvällen, 06.00 hemma, när vi kom fram till Rim of The World High School. Vi hade alltså rest i ett helt dygn. Kanske förståeligt att vi var lite pumsiga.

 

 

1099s Joe Black

 

Who is the body guy? sade han. När jag sade att det var Anton sade han. He is mine, he is mine. Med det menade han att Anton är den som ska jobba i plåtverkstaden i första hand. Ett jobb som väntar på Anton är en tidig -50 Cheva Pick Up.

 

 

1101s Dennis med delar av "hans" familj.

 

På plats för att möta upp oss Svenskar var amerikanarna och deras familjer. Här är i alla fall Richard och hans mamma.

 

Ja, det var väl ungefär vad som hände under resedagen förutom att vi, förmodlingen alla, krachade i säng när vi kommit fram till våra boenden. I morgon blir det family day med respektive familjer.

 

En sak som tillkommit i planeringen är ett möte med en motorsammanslutning och en föreläsning om kylsystem och dess funktioner. Kanske kan ge en del informationsmaterial på engelska som våra lärare där hemma kan ha glädje av. Den kommer i alla fall att gå av stapeln på tisdag kväll. På torsdag ska vi dessutom göra ett studiebesök på en "grundskola" på förmiddagen.

 

Nej nu får det räcka för den här gången

 

Ha det så bra där hemma

 

Lennart

 

 

 

 

 


Nu bär det iväg

                                                               130411

 

Snart avfärd

 

Nu börjar det dra ihop sig. I morgon bitti flyger vi till det stora landet i väster. Här kommer en liten första planering av tiden där borta. En hel del kommer att tillkomma under resan men det här är väl en bra start tycker vi.

 

Fredag morgon tidigt.....    Avresa från Frösön

Vi landar sen i Los Angeles på kvällskvisten, lokal tid, och kommer att ha ett par timmars körning från flygplatsen upp till Lake Arrowhead

 

Lördag viker vi för lite familjetid och återhämtning.

 

Söndag kommer vi att besöka Pomona Swapmeet, en loppmarknad modell större för bilar och bildelar. http://www.pomonaswapmeet.com/event-digest.php

 

Måndag kommer att vikas för en hel del aktiviteter på skolan, Rim High. http://rhs.rimsd.k12.ca.us/ Bland annat så ska Kjell-Åke informera skolledningen om det svenska skolsystemet.

 

Tisdag börjar praktiken ute på företagen. Davis http://www.daviscollisionrepair.com/  och Twin Peaks Auto Service http://twinpeaksautoservice.com/index.htm

 

Torsdag kommer vi att besöka ett college där dom utbildar Fordonstekniker, UTI i Rango Cocamonga www.uti.edu

 

Helgen kommer respektive elever att tillbringa med sina familjer. Vad dom kommer att syssla med vet vi inte i dagsläget. Besked kommer så småningom. Om inte annat efter den helgen.

 

Helgen därpå, den 26 - 28/4 kommer vi att vara i Las Vegas på biltävlingar. Skolans bil kommer att vara en av dom tävlande.  www.pscaracing.com

 

Onsdag den 1/5 blir det troligen ett besök på NHRA-museet. Där är det twilight cruise första onsdagen varje månad mellan april och december. Dessutom så är det gratis inträde på museet dom kvällarna. www.museum.nhra.com

 

Nu har ni ett litet hum om vad som kommer att hända. Dessutom så kan ni bläddra på sidorna som jag hänvisat till om intresse finns. Alla vardagar som inte är inbokade med andra aktiviteter kommer eleverna, och även vi lärare till stor del, att tillbringa på praktikplatserna.

 

Ha en bra dag

 

Lennart


Halvtid

                                                               130405

 

 

Sista dagen av etapp ett

 

Så har vi då kommit till dagen när amerikanarnas besök på den här sidan av atlanten börjar närma sig sitt slut. I kväll ska dom kliva på tåget i Östersund för att åka till Arlanda och ett flyg som så småningom ska ta dom hem till Lake Arrowhead. Men innan dess så ska vi titta på lite utsikter och dessutom så kommer dagen att gå till stor del i matens tecken. Vi började dagen med ett besök på Arctura för att titta på utsikten därifrån. Några bilder på utsikten fick ni se i Richards bildkavalkad från tidigare inlägg.

 

 

988s Dom delar av familjen Nygaard som var med idag.

 

 

992s Cody med mat och ett glas lingondricka.

 

Dagens lunch bestod av den vanliga, dignande, salladsbuffén och antingen köttfärspaj eller en fiskrätt baserad på Sej. Det var jättegott och jag tror att alla var nöjda med maten.

 

 

993s Richard (Richie) och Dennis låter sig väl smakas

 

 

996s Mätta grabbar i hissen

 

En del passade på att ta trapporna ner från restaurangen för att få trampa ner maten lite grann medan andra tog hissen. Zech sprang ner för att visa att han var snabbare än hissen. För att vara säker på att vinna så tryckte han på hissen på flera våningar så att den stannade. Han vann alltså på lite klurigt fusk. I och för sig så hade han nog vunnit ändå.

 

 

997s Arctura, Thermosen kallad i folkmun

 

För att få ett litet hum om hur stor den är så kan jag tala om att den rymmer 26 miljoner liter vatten och att det ligger en restaurang längst upp på 55 meters höjd. Man kan ju titta på bilarna som står nedanför den också för att ha något att relatera till.

 

Ja då var det kväll och dags att samlas inför kvällens avskedsmåltid. I år var det restaurang Loftet som blev vårt val av restaurang. 

 

 

1000s Zech med värdfamilj

 

 

1002s Richard med sin värdfamilj

 

 

1006s Fabian, Anton, Dennis, Zech, Cody och Richard

 

 

1008s Undertecknad med Anton och Dennis mammor

 

Det var någon, Dennis pappa, som tyckte att även jag borde få vara med på bild. Så det fick väl bli så då. Annars trivs jag bäst på andra sidan av kameran.

 

Maten hade Tommy sett till så att den var förbeställd så det var bara att slå sig ner och vänta när vi kommit på plats. Smidigt.

 

 

1012s Fabians mor och far

 

 

1015s Filé Mignon Black and White

 

Jag trodde att det här var en utdöd rätt när jag själv lagade den i höstas. Den var ju väldigt populär på sjuttiotalet när jag började gå ut och äta på restaurang ibland. Dom hade dessutom ett antal andra rätter som hade sin höjdpunkt när jag var ung. Bland annat så hade dom plankstek, vilket jag inte ätit på år och dag. Jättekul att dom gamla rätterna verkar ha fått en renässans.

 

 

1016s Fisksoppa såg ju inte heller illa ut. Tvärtom

 

Med en doft av saffran

 

 

1019s Hamburgare

 

Det satt en tandpetare eller ska man kalla det blompinne i hamburgaren för att hålla grejorna på plats. Då var teknikerna tvugna att kolla så att den stod exakt lodrätt. Inga problem om man har en smartphone med inbyggt vattenpass. Säg vad man inte kan göra med en telefon i dagens läge. Jag är väl snart den enda som inte bytt upp mig ännu. Jag kör med min gamla hederliga lur.

 

 

1020s Zeck har fått sin mat

 

Han verkar dock mer intresserad av mätningen som pågår strax bredvid. Eller är han artig och väntar tills alla fått sin mat. Vi väljer det senare så får han några vuxenpoäng där.
 
 

1021s Är det inte vackert så säg

 

Jag vet inte riktigt vad det var som Richard hade beställt men det såg jätteläckert ut. Richard sade att han aldrig hade smakat på lingon förut så det skulle bli spännande att göra det. Det kan vara så att det är en renfilé med hjortronsås.

 

 

1022s Börja med en pommes frites

 

 

1023s Fabian också

 

Den här bilden var väl inte så där jättesnäll, för Fabian, men jag hoppas att han kan stå ut med denna publisering.

 

 

1025s En fiskplanka såg ju också väldigt läcker ut.

 

Jag tror att det är lax på plankan även om det ser ut att kunna vara en röding. Det såg i alla fall väldigt gott ut. Jag skulle gärna ha smakat lite av dom flesta rätterna men det gick ju inte av naturliga skäl.
 
 
1026s Kristy och Dave med sin mat
 
 

1028s Och så lite dessert som lock på det hela.

 

Det blev mycket mat det här. Jag vet i alla fall en som troligen dreglar när han tittar på dessa bilder. Skämt åsido.

 

När måltiden var avnjuten så var det bara att hoppa in i bilarna för en snabb tur ner till centralstationen och tåget som skulle frakta våra vänner till Arlanda. Det blev ingen som helst dötid utan allt gick som på räls. Alla hann kramas och säga hej sen upp på tåget för dom som skulle fara.

 

Om en vecka är det dags för oss att ta rygg på jänkarna och fara över pölen. Fram till dess kommer det att bli lite lugnt på bloggfronten. Jag har dock bett de våra att skriva om sina upplevelser innan vi ska fara så förhoppningsvis kommer det lite sånt under veckan.

 

Vi hörs

 

Lennart

                                             

Fiskelycka

                                                      130404

 

Fiske hos Tommy och Sofie

 

Det här var sista dagen av amerikanarnas besök som inte hade några bestämda aktiviteter inbokade. Delar av den tillbringade Dave och Kristy tillsammans med Tommy och hans familj på Storsjöns is. Vädret var väl inte det bästa men fiskelyckan var desto bättre. Tommy berättade att dom nästan aldrig fått någon fisk vid sina tidigare försök, men den här gången slog det till på riktigt. På ett par timmar hade dom fått 26 fiskar av olika sort och storlek. Det var Sik, Harr, Abborre och Gädda.  Kan det vara bättre än så, att man får bra med fisk när man har främmande på besök.

 

 

Första Abborren

 

Lycka är att få upp en fisk. Kristy berättade att hon inte förstod varför alla låg och tittade ner i hålet i isen. Där kunde man väl ändå inte se någonting, trodde hon. Hon jämförde med det fiske som hon var van vid, när man står på stranden med ett långt spö. Kikmete var alltså något helt nytt för henne.

 

 

Och så var det Daves tur

 

Dave var lika lycklig han. Som ni ser på bilden så sviker han inte sin image. Shorts även ute på isfiske. Man kan ju känna sig frusen bara av att titta på bilden, men vadå. Det är många tjejer som går i kjol året om så det kanske inte är så konstigt om man tänker efter.

 

 

Är det jag som vinner?

 

Man kan ju undra om det är den här fröken som har fångat alla dessa fiskar. Det kanske inte spelar så stor roll vem som fångat vad. Om jag inte missförstod Sofie så hade dom i alla fall ätit fisk till middag den här dagen. Undra om den blev stekt, kokt eller rökt. En sak tror jag i alla fall är säker och det är att det var gott.

 

En annan sak som dom pratade om var förvåningen över att en del av fiskarna rörde sig även när dom tagit ur dom och skurit huvudet av dom. Det brukar ju kunna vara så med Abborre och Gädda men Tommy hävdade att även en sik gjorde så.

 

Det var allt för idag

 

Lennart

 


Påskolov

                                                                     130328 - 0405

 

 

 

Lovveckan för Dennis och Richard

 

Hej på er. Här kommer en liten sammanställning över Dennis och Richards lovvecka. Alla bilder i det här inlägget kommer från Richards kamera. Första bilden kommer från Åre den dagen som dom var ute på sightseeing med Dave och Kristy. Skärtorsdagen alltså.

 

 

815s En av Åres alla bäckar

 

Här kommer vattnet att forsa så det skummar om det inom några veckor.

 

 

831s Prydnad????

 

Man kan ju undra om den står där som prydnad eller om den väntar på vidare transport. Även om den ser väldigt fräsch och fin ut så tror jag inte att jag skulle vilja ha den på bron någon längre tid.

 

 

865s En riktig viking????

 

Undrar om det är förväntningarna inför fisket som gör att hornen växer eller om det är någon annan anledning till det. Hur som helst så hade dom i alla fall tur med vädret. Hur det gick med fisket vet jag inte.

 

 

871s Är det inte vackert??

 

Undrar vad som skulle hända med spöt om det gick på en fisk av skaplig storlek när det ligger så där osäkert placerat. Om det vore mitt spö så skulle det garanterat åka ner i hålet. Nu har jag i och för sig aldrig fått någon fisk på isfiske så risken är väl minimal för min del.

 

 

874s En nöjd fiskare

 

En sån dag på isen så spelar det väl ingen roll om man får någon fisk heller. Det är ju bara att njuta av det fina vädret och det medhavda fikat. Ja jag tar för givet att dom hade fika med sig.

 

 

972s Vy från Arctura

 

Efter en mellandag med moln och sämre väder så var det återigen en fantastiskt vacker vårdag vilket passade perfekt när vi besökte arctura för en lunch och en stund för att beundra utsikten.

 

 

973s En lite annan vinkel

 

 

1016s Inomhusgokart

 

I övrigt så har Dennis och Rickard haft en del tid för besökare i familjen, Lazerhallen, Bio, Shopping med mera. Dessutom så hade Richard med sig lite hemläxor som han jobbat med lite grann.

 

Ja det här var väl ett litet sammandrag av deras aktiviteter den senaste veckan. En mer utförlig redogörelse kommer förhoppningsvis från både Dennis och Rickard inom några dagar.

 

Tack för idag

 

Lennart

                                             


Sista mailet hem till Californien

                                                                      130404

 

Här kommer den här resans sista mail från Dave hem till de sina i Californien. Jag har klippt ut resehandlingen för säkerhets skull. Hörde om någon som blivit blåst på sin biljett till ett evenemang efter att ha visat den på Facebook. Dumt att chansa även om risken är minimal.

Lennart

 

Hej to all....

 

Here is a copy of our itinerary for the trip home.

 

We will have a farewell dinner tomorrow night (Friday) and then board the night train with a sleeping compartment of our own at 10:45 p.m. Sweden time, and arriving at the airport in Stockholm at 6:37 a.m.

 

That would be (the train) leaving at 1:45 p.m. Friday-California time since we are now on daylight savings here as well now.

 

We should arrive at LAX just before 10:00 p.m. on Saturday night.... and will be on the mountain at the high school somewhere around midnight.  We will give you a last heads up call from the bottom of the 18 so you will know what time we will meet you there.

 

The Swedish group will not arrive until the following Friday night April 12th and it will be a late arrival as well.  I will let you know the approximate time as soon as I can check their itinerary first hand.

 

Sorry again about the lack of pictures from me, but I am having computer issues this trip, and hope you have been following Lennart's blog.... I see that he has updated it again today if you have not checked.

 

All is well and we have all had a great week with our Swedish families and done much!  I think I can say (for all of us) it has been a great trip and we are looking forward to the second half! 

 

See you soon! 

 

Dave


Vinterstaden

                                                                           130403

 

Skridsko och fika

 

Dagens två stora begivenheter bestod av skridskoåkning och en alltid lika välkommen fika på Wedemarks. Jag fick en liten flashback till den tiden när jag själv var elev på Wargentinskolan. Då fikade jag och några klasskamrater, Janne, Agneta och Gun, på "Wedan" minst två gånger i veckan. På den tiden klagade vi aldrig på håltimmar, det var veckans höjdpunkter. Vi kunde sitta flera timmar och surra. Givetvis så gjorde vi lite skolarbete också. Tro det om ni vill.

 

 

457s Kortbyxor i vanlig ordning

 

Jag var på väg att låna ut mina knäskydd till Dave men då hade det inte blivit lika bra bilder. Sen så är han ju ganska så försiktig när det är den här typen av aktiviteter. Annat är det när han hamnar bakom ratten i tävlingsbilen
 
 
458s Dags för första andhämtningspausen
 
 

 461s Första försöket på såna griller även för Tommy

 

 

463s Cody var lite grann som Bambi på hal is

 

Nu var det inte bara Cody som var lite ovan och stapplig. Det var vi allihop mer eller mindre. En anledning som gjorde det ännu svårare var att isen var väldigt mjuk. Skridskorna skar ner i isen minst en centimeter nästan hela tiden. Värmen börjar göra sitt.

 

 

469s En paus ute i snön

 

Det var skönt att ställa sig ute i snön för en stunds vila ibland. Man står ju betydligt stadigare där än ute på isbanan. Efter ungefär en timme var vi alla nöjda och beredd på lite fika. Dom flesta hade mer eller mindre ont i fötterna. Det känner ju på när man inte stått på skridskorna på länge eller inte alls.

 

 

477s Smaskens.... Det här ska bli gott.

 

När jag såg Antons tårtbit så gick tankarna återigen tillbaka till åren runt 1970 när jag var stammis på denna inrättning
 
 

482s Ingen tog samma som någon annan tror jag

 

Ytterligare ett minne som kom för mig var att vi alla alltid drack te. Jag vet inte om det var politiskt eller om jag inte hade vuxit upp till kaffedrickare.

 

Det var en liten sammanfattning av vad som har hänt under dagen. Nu är det bara två dagar kvar så är det dags för amerikanarna att vända hemåt.

 

Tack för idag

 

Lennart


Påsklov

                                                               130329 - 130402

 

 

 

Kort sammandrag, Fabian och Zech

 

Fredagens stora event var att leka lite med skoter och snowracer. Dom var alltså ute och tolkade efter skoter med snowracer och madrass. En annan sak som är typisk för våra norrländska skogar är ju kolbullen vilken Zech fick smaka på. För er som eventuellt inte vet vad en kolbulle är så kan man väl likna den med en tjock pannkaka med salt fläsk stekt i massor av olja.  Det är såååå gott.

 

Lördagen bjöd på mer skoteråkning. Den här gången med ett mål lite längre bort, Forsa. Som ni ser på bilden här nedan så passerade dom ett ställe där det varit en hel del renar.

 

 

Renspår

 

 

Vattenfall

 

Det märks att våren verkligen är i antågande när man ser ett sånt här vattenflöde. Det sägs ju att snön alltid ligger kvar till påsk och att den sen försvinner ganska snart efter påsken oavsett när påsken kommer. Man kan ju gissa att vattenflödet är betydligt kraftigare om en vecka.
 
 

Fast i snön

 

Det här gick ju inte så bra. Dags att lyfta och slita lite grann, men dom är ju unga och starka så det fixade dom ju lätt som en plätt.
 
 

Skoterspår

 

Säga vad man vill om snöskotrar men dom får i alla fall ut många ungdomar i naturen och därmed en hel del kraftansträngningar. Motion på en ofta hög nivå. Dom åker inte skoter, dom kör skoter, och det är en viss skillnad. 

 

söndagen var det dags för en önskerepris. Då gjorde dom ett nytt besök på Multi Challenge och Lazerhallen.

 

Måndagen bjöd på ett besök på storsjöbadet med alla dess aktiviteter. På kvällen lagade Fabian och Zech tacos. Tack vare att Fabians flickvän (tror i alla fall att det var en flickvän) var med när dom berättade så kom sanningen fram. Dom stekte köttfärsen. Resten gjorde tjejerna. Dom är som alla andra karlar redan. Tar på sig hela äran för matlagningen även fast dom gjort bara en bråkdel. Nu kanske jag tände en brandfackla i mina påståenden men det får jag väl ta då. Det kan ju vara kul med lite debatt också.

 

Tisdagen bjöd på lite mer skoteråkning. Tänk vad en motor med lite tillbehör kan roa många pojkar. En del livslångt, för andra går det över efter några år.

 

En förhoppningsvis betydligt mer omfattande redogörelse av dom här veckorna kommer grabbarna att få skriva så snart amerikanarna har åkt hem och innan vi åker hem till dom.

 

Tack för nu

 

Lennart


Lovdagar

                                                            130329 - 130402

 

Kort sammanfattning Anton och Cody

 

Fredagen bestod på det stora hela av familjetid och återhämtning. Zech hade desutom lite hemläxor som han var tvungen att ta hand om. Sammanfattningsvis så var det väl ingen större aktion den dagen men man behöver ju vila och återhämta sig ibland också.

 

 

353s Cody laddar för backarna

 

Lördagen bestod av ett besök i Bydalens skidbackar. Nu hade dom inga skidor på fötterna, det var snowboard som gällde för dom unga herrarna.

 

 

 

357s Dollarturist?

 

Vädret var på sitt allra bästa humör. Som ni alla vet som bor i närområdet så har vi haft en av de bästa marsmånader som vi kan minnas. Dave brukar alltid skriva hem till de sina om grey skyes, men det har vi inte sett mycket av den här månaden.

 

 

358s Vilken vy

 

Det här är väl en av de vackrare vyer vi norrlänningar kan se. En molnfri himmel över den jämtländska fjällvärlden.

 

Söndagen tillbringades med dom andra ungdomarna på Multi Challenge och Lazerhallen för en önskerepris.

 

Måndagen var väl också lite av en vilodag, eller så kom dom inte ihåg vad dom sysslat med den dagen. Dom hade i alla fall stekt och ätit hamburgare baserade på älgkött. Så kallade Moose Burgers. Det framkom aldrig om dom också haft någon tjej som gjorde grovgörat medan pojkarna tog åt sig äran. Nej så var det nog inte. Cody tyckte i alla fall att dom var jättegoda.

 

Tisdag var en dag i snöskoterns tecken med allt vad det kan innebära.

 

Mer kommer från Anton vad det lider.

 

Ha det så bra

 

Lennart

 


Utflykt i länet

                                                                  130328
 
Sightseeing
 
Idag är det skärtorsdag och sista dagen innan det blir påsklov. Det nyttjade våra amerikanare till en sightseeingtur runt i länet.
 
 

2529 Sunne kyrkoruiner

 

Första anhalten var kyrkoruinerna i Sunne ett par mil från stan. Den har sina anor ända från 1100-talet så den har några år på nacken. Nästa anhalt eller vad man ska kalla det, var i alla fall att åka på en isväg. Jag frågade om det någonsin blir is på Lake Arrowhead. Svaret blev att så aldrig är fallet. Nästan åtminstone. Dom gånger det blivit en ishinna så har den aldrig gått att gå på.

 

 

2538 Isvägen Sunne - Vällviken

 

 

2547 Mathak i Hallen

 

Mathaket i Hallen heter i alla fall Hallens Grill och Café. Alla åt en Burn out Burger vilken dom verkligen skröt över. Den var alltså jättegod.

 

 

 

2552 Här är grabbarna på Åre torg.

 

Här har dom nått fram till Åre och en stunds shopping i denna skidmetropol. Förutom den vanliga shoppingen så gjordes ett besök på Åre Chokladfabrik. Man kan ibland tycka att deras godis är dyr men åtminstone jag tycker att det är värt varenda krona.

                                             
 

2555 Vy upp mot slalombacken

 

På vägen hem mot Östersund så hann dom svänga in hos Tommy för att se var han bor, men sen var dagen slut så det var bara att gasa på för att hinna tillbaka innan kompisarna slutat för dagen.

 

Nu är det lov och det kan bli lite långt mellan inläggen.

 

Hälsar

 

Lennart

 


RSS 2.0