Sigges Fyrvalla

                                                          130327

 

 

 

Ziggez orkester med mera

 

Det är onsdag och ungdomarna är ute i verstaden tillsammans med Pär och får lite undervisning i en av våra diagnosutrustningar. För att underlätta för killarna att förstå så bytte Pär språk i programmet så att all information visades på engelska. Perfekt både för eleverna och för Pär som slapp översätta, han kunde koncentrera sig på att förklara istället.

 

 
896s Visning av diagnosutrustning
 
 

912s Kristy har kommit

 

Kristy är Daves flickvän och hon kom hit igår eftermiddag för att vara med här i ca en vecka under sitt skollov. Hon jobbar också som lärare, dock på en annan skola i närområdet. Dom tillbringade en del av dagen tillsammans med vår rektor, Kjell-Åke. Dom gjorde ett studiebesök på en av våra friskolor. Den i Böle på "annersia" som vi säger. Besöket var tydligen till största belåtenhet.

 

 

925s Ziggez orkester

 

En premiär med mersmak. Det här gänget visade verkligen prov på musikalitet. Vi ser redan fram mot nästa spelning.

 

 

951s Ziggez orkester tillsammans med Sigge himself

 

Sigge Eriksson vilken fått ge namn åt både skolrestaurang och skolorkester är en av sveriges största idrottsmän genom tiderna. Kolla bara meritlistan här nedanför. Anledningen till att vi valt att kalla platsen efter just Sigge är att det var en isoval här på Fyrvalla ända fram till utbyggnaden av dom anläggningar som vi håller till i, och där hade Sigge en hel del framgångar.

 

11 stycken individuella SM-guld

EM -54 Sammanlagt brons i Davos

VM -54 Sammanlagd 4:a i Sapporo

EM -55 Sammanlagt guld i Falun

VM -55 Sammanlagt guld i Moskva

EM -56 Sammanlagt brons i Helsingfors

OS -56 Silver på 5 000 meter

OS -56 Guld på 10 000 meter

 

En imponerande meritlista eller hur.

 

Jag pratade med Sigge en stund och han berättade då om några tävlingar som han åkt här på Fyrvalla. En av gångerna var det 42 000 åskådare, alltså flera tusen mer än vad som bor i hela staden idag. En annan gång skulle Sigge möta en norsk skrinnare, Hjallis Andersen, i en tävling bara mellan dom två, då var det 5 000 åskådare. Sigge berättade dessutom att han fått beskedet om att Hjallis avlidit idag bara en kort stund innan Sigge skulle åka för att närvara hos oss idag. Sigge och Hjallis hade genom åren haft kontakt med jämna mellanrum, senast för ett par veckor sedan, strax efter Hjallis 90-årsdag.

 

Efter spelningen så var det så dags för årets besök på bageriutbildningen. En alla gånger lika emotsedd aktivitet. Bara att komma in i lokalen och känna dofterna av nybakat bröd.
 
 

953s Richard, Cody, Zech och Sofie

 

 

955s Några av eleverna på bageriet

 

Två av tjejerna i bagrunden kommer att åka iväg på SM strax efter påsklovet så det är lite spännande för dom nu ett tag.

 

 
957s Inte bara gott, det är vackert också
 
 

964s En sån här smakade jag. Den var lika god som den ser ut

 

 
968s Bilden talar väl för sig själv
 
 
969s Njuuuut av åsynen
 
 
976s Mmmmmm
 
 

980s Tre nöjda killar efter ett dignande fikabord

 

Det var allt vad vi hann med idag, inte så lite eller hur. Morgondagen kommer Amerikanarna att tillbringa ute i omgivningarna med lite Sightseeing. Dom ska bland annat ut och åka på någon av isvägarna, det brukar vara spännande.

 

Nej nu är klockan drygt elva och jag måste avsluta för dagen om jag ska orka med morgondagen.

 

Tack för idag

 

Lennart


Tisdag vecka två

                                                              130326

 

 

 

Dag full av aktiviteter

 

Idag är det tisdag och vi har en hel del aktiviteter inbokade på vårt schema. Det första var att börja forma en platt plåtbit till något helt annat. Våra gäster fick börja med att klippa ut en plåtbit och bocka den i 90 grader för att sen bearbeta den i krymp- och sträckmaskinerna.

 

 

836s Nu är det dags att bocka plåtbitarna

 

När man jobbar med att krympa och sträcka gäller det att, speciellt vid sträckning, inte bearbeta plåten för mycket för då blir den lätt för tunn och spricker.

 

Det här är något som dom kan återkomma till flera gånger om dom blir göralösa för här finns en hel massa moment att prova på. Här kan även Dave gå in som instruktör till viss del om inte Tommy och Maths hinner med.

 

 
842s Här börjar jobbet i krymp- och sträckmaskinerna
 
 
846s Ser ni svängen på Richards plåtbit
 
 

853s Engelskalektion

 

Så var det dags för ytterligare en lektion i engelska. Dave berättade bland annat att han har 42 stycken bilar vilket fick ett flertal att tappa hakan. Klassen som fick besk idag var FT12c, det vill säga min mentorsklass.

 

Efter lunch bar det iväg till vår lokala Volvohandlare, Bilbolaget, för ett studiebesök.

 

 

855s Verkstadschefen, Peder Engström, börjar med att berätta lite grann om verksamheten i stort.

 

 

860s Vy över verkstaden. Kolla golven.

 

Peder berättade bland annat att det  passerar ca 17 000 bilar genom verkstaden varje år. Det blir väl ett 80-tal objekt per dag. Varje mekaniker sköter sig i stort sett helt själv. Han bokar in sin kund och gör allt själv. Bokar jobbet, beställer delar, gör jobbet och ser till att fakturan går iväg. Mekanikerna kallas idag för personlig servicetekniker.

 

Om ni tittar på golven så ser ni att det inte är stampade jordgolv, som en del tycks tro, längre. Det är nästan kliniskt rent på dom ljusa klinkersgolven.

 

 

861s Peder berättar om flödena i verkstaden

 

 

864s Grabbarna är på bushumör när vi åker tillbaka till skolan

 

För ca en vecka sedan gick jag igenom min telefonbok och hittade ett antal telefonnummer till tidigare utbyteselever. Då skickade jag ett SMS till allihop och frågade om dom inte skulle komma och heja på Dave. Detta har nu resulterat i att fem tidigare elever har varit på besök i huset. Det är jättekul även för mig och Dave verkar också tycka att det är ett bra inslag. Dagens gäster var i alla fall Jenny Kandel, Daniel Svensson och Mattias Johansson.

 

 
872s Storfrämmande i huset
 
 
873s Daniel och Mattias
 
 

887s Stjärnbaneret

 

Varje år när vi besöker Rim High så vajar den Svenska flaggan på samma stång som den Californiska. I år har vi lyckats få tag på en Amerikansk flagga som vi flaggat med varje dag. Vi hade en Amerikansk flagga första året som vi hade utbyte med Rim High men den blev kvarglömd på stången en natt och fick då vingar. Det var alltså någon som tyckte att dom behövde den bättre än vi. Sen så har vi inte haft någon flagga förrän i år.

 

Tack för ytterligare en dag

 

Lennart


Ny vecka

                                                                  130325

 

 

 

Måndag vecka två

 

Idag har vi haft lite blandade aktiviteter här på skolan. Det var meningen att våra gäster skulle få prova på att svetsa lite grann men det fick bli pinstriping i stället. Dom jobbade i flera timmar med sina penslar och färgburkar. Efter lunch så var det dags för engelska lektioner igen.

 

 
822s Dave har en genomgång och jämför våra två länder
 
 

823s Vy över klassrummet med Hamse i förgrunden

 

Trots att Dave pratar ganska tyst så var det inga som helst problem att höra vad han sa. Det var knäpp tyst i klassrummet förutom att många av våra elever ställde frågor och gav kommentarer.

 

 

824s Elina och Dave

 

 

831s Dave och Elina

 

Precis lagom till eftermiddagsfika kom Elina, en av fjolårets utbyteselever, och hälsade på för en pratstund med Dave. Dom hade en hel del minnen att prata om så det blev en riktigt trevlig stund. 

 

Ännu en dag har nått sitt mål

 

Lennart


Brev till Amerika

                                                       130324

 

Hej Everyone,

 

I guess you will have to rely on Lennart's blog to keep you up to date on photos etc. since my computer is having issues this trip.  : ( 

 

http://rimhightretton.blogg.se/

 

All is going very well, and we are home with our families for the weekend and I will see what the students have done over the weekend on Monday.

 

So far we toured the facility, went to truck driving school, attended some classes with our Swedish counterparts, and met a lot of people who are very nice and welcoming to us.

 

Talk to you soon.

 

Dave


Första helgen

130323 -24

 

 

 

Helgaktiviteter

 

Helgen har bestått av lite blandade aktiviteter. En del gemensamma och en del var för sig. Zech, Cody, Fabian och Anton var ute på en sjö och sladdade runt, driftade, med bilar. Dom snabba bilarna kördes av dom stora grabbarna men med våra elever som passagerare.

 

 

294s Racing på sjön

 

Ett par gemensamma aktiviteter som alla sex deltog i var ett besök på lazerhallen och så körde dom gokart på Multi Challenge.

 

 

300s Inomhusracing

 

 

307s En del blir som barn ibland

 

Zech och Fabian hjälpte dessutom till med flyttning av ett hus. Fabian skulle, sa han före helgen, köra följebilen.

 

Cody och Anton var även på bio och såg en amerikansk rulle. Förutom det så var dom ut på lite shopping, Cody köpte arbetsbyxor på Jula. En annan sak som hände var att Anton försökte lära Cody att äta en av våra favoriter, d v s Kalles Kaviar.

 

 

298s Kanske behövs en tid av träning för att uppskatta kaviar

 

Richard och Dennis hade lite mer av familjeaktiviteter en av dagarna med ett födelsedagskalas. Dessutom så blev det lite tid för återhämtning.

 

Det här blev väl en liten sammanfattning av helgens aktiviteter. Vi får hoppas att eleverna skriver lite mer utförligt när dom skriver sina första inlägg.

 

Tack ska ni ha för idag

 

Lennart  


Skolan hela dagen

                                                                     130322

 

 

 

Engelskalektioner

 

Fredagen började med en mjuk start för att sedan bestå av lektioner både på för och eftermiddag. På det här passet fick dom amerikanska eleverna namnge ett antal verktyg på svenska medan dom svenska eleverna gjorde samma fast åt andra hållet.
 
 

810s Hela gänget plus eleven Erik och Anders, läraren

 

 

815s Johannes, William och Samuel i samspråk med Dave. Dessutom så syns lite grann av Filip.

 

Man kan tycka att våra elever verkar livrädda för att börja prata engelska med dom amerikanska eleverna, men bara en börjar så är det som att vrida på en kran. Dom flesta har något som dom vill säga. Jättekul tycker i alla fall jag.

 

 

817s Zech i en intensiv diskussion med Erik som åhörare.

 

Den här dagen slutade i tvåtiden här på skolan för att sedan fortsätta på respektive elevs hemmaplan. Vad dom planerat inför helgen vet jag inte ännu men Fabian, och Zech skulle vara med vid en husflytt i alla fall.

 

Ha en bra helg

 

Lennart


Nu börjar det

                                                              130321

 

Första dagen på skolan

 

Efter en god natts sömn, gårdagskvällen blev av förklarliga skäl rätt så lugn, så är det dags för en informatonsrunda tillsammans med rektorn. Kjell-Åke heter han. Det började med en information om våran skola plus en genomgång av det svenska skolsystemet. Det blev en hel del diskussioner och jämförelser med hur det fungerar på deras hemmaplan.
 
 
739s Dave, Richard, Zech, och Cody
 
 
751s Informationen fortsätter ute i verkstäderna. Här på avdelningen för småmaskiner
 
 
753s En vy över delar av industriprogrammet
 
 

756s Här har nått fram till skolans värmepanna

 

Värmepannan är av mycket hög kvalitet och skulle kunna värma 150 villor. Tyvärr så finns en del byråkratiska hinder viket innebär att all värme går till spillo. Pannan har dock ett mycket stort värde för den utbildning som vi kan ge våra elever.
 
 
760s Richard och Kjell-Åke diskuterar vind- och solkraft
 
Efter rundvandringen på Fyrvalla bar det så iväg till Furulund för att titta på den delen av vår utbildning. Där bjöds det dessutom på köttfärslimpa, vilket var dagens rätt på skolan. Jag glömde att
fråga hur det smakade, men dom amerikanska eleverna brukar var imponerade av
den mat som våra elever får.
 
 
764s En nöjd Cody efter att ha kört hjullastare
 
 
765s Sen var det dags att prova på att köra kran
 
 
773s Här är Zech i hjullastaren tillsammans med Evelina
 
 
774s Richard och Saga efter en runda med the christmasloder som någon fyndig person med känsla för svengelska kallar den
 
 

778s Två nöjda ungdomar efter utfört uppdrag

 

Inga problem med kontakten mellan våra elever och våra gäster. Som ni kanske har förstått så har våra elever fått sköta om instruktionerna som getts till dom amerikanska eleverna. En annan sak som jag kanske ska nämna är att dom fick provköra lastbilar innan jag kom på plats. Därför finns inga bildbevis på dom aktiviteterna

 

 

786s Som ni ser så kör Dave med shorts även i år.

 

För er som inte läst tidigare års bloggar eller hört talas om Dave, den amerikanske läraren, så går han i shorts oavsett väder. För några år sedan var vi ute och åkte snöskoter uppe i Åkersjön. Då drog han på sig långbyxor första timmen men sen var det shorts som gällde resten av dagen. Det var i och för sig fint väder hela dagen men ändå.... Det enda som får honom att ta på sig långbyxor är dom reglementen som gäller när han ska köra dragracing.

 

 
790s Saga och Richard i samspråk efter dagens övningar.
 
 

806s Snacka om bra reklam

 

Kan man som skola få bättre vitsord än vad som finns på papperet här ovanför. Det var en före detta elev som varit på besök, och bjudit på tårta, för ett par veckor sedan.

 

Efter besöket på transportutbildningen blev det tid för lite återhämtning och lite planering av kommande dagar. Dessutom så fick eleverna tid för ett par partier av biljard i uppehållsrummet.

 

Det var väl ungefär vad som har hänt idag.

 

Tack för idag

 

Lennart


Nu är dom här

                                                             130320

 

Ankomsten

Så var dom då här. Våra vänner från det stora landet i Väster. Resan hade gått bra men den hade i vanlig ordning varit ganska lång. En övernattning i Stockholm med lite sightseeing hann dom med på vägen hit, men det får Dave berätta lite mer om när han har kommit på fötter.

2542s Tommy, Richard, Zech (uttalas Zack) och Cody

När vi kommit till skolan så började vi med en liten rundvandring i lokalerna och träffade då dom få som var i huset idag. Dom flesta var ute på friluftsdag. En av dom som vi träffade var vår rektor vilken berättade lite om schemat för deras besök.


2545s Dave och Kjell-Åke i samspråk
 
 
2546s Nyfiket lyssnande gäster
 
 
2548s Dennis och Anton lyssnar också på rektorn
 

2551s Nu börjar dom prata lite med varandra

 Det brukar alltid ta en liten stund innan isen bryts och elverna börjar prata med varandra och nu har det väl gått ungefär en halvtimme, timme. Snacket börjar komma igång. I morgon snurrar det säkert på hur lätt som helst. 

 
 
2556s Nu är väskorna packade och resan hem till
Dennis kan börja
 
 
2557s Fabian och Zech väntar på att få åka. Jag tror att Zech är lite frusen

 I skrivande stund så har dom troligen nått sina boenden och vis av tidigare års erfarenheter så är risken stor att våra gäster kommer att krasha rätt ner i en kudde för att sedan sova ovaggade till i morgon bitti.

 I morgon kommer rektorn att informera om våran skola och vårt skolsystem en liten stund på morgonen. Efter lunch blir det ett studiebesök på transport med allt vad det innebär. Om det går bra så får dom kanske provköra något eller några fordon. Mer om det i morgondagens inlägg.

Tack för idag

Lennart


Första mailen till Amerika

                                                               130319

 

 

Här kommer dom första mailen från Dave.

 

Mail nr: 1 kl 14.34

 

Hej to all.... just in case the students did not get their emails out to you yet.

 

We have just arrived in Stockholm at the Nordic Sea Hotel and all is well.  Light snow flurries with temps at 32c and breezy.  Grey skies of course. lol 

 

Going to go out and take a tour of the city and then come back for food and well needed rest.  Have not had but a couple of hours sleep since we saw you last. 

 

Ha en bra dag! 

 

Dave

 

Mail nr: 2 kl 14.38

 

Ooops..... time to change brains now.  32F or 00c is what I meant to say. lol

 

Dave

 

Mail nr: 3 kl 20.25

 

Hej to all,

 

This will be the address to Lennart's blogg this year, for updates on the exchange....so check it from time to time to see over the next 8 to 10 weeks and see what he has posted if you like. If you don't speak Svenska (lol) you can use Google translate, and it will get somewhat close to a translation across. 

 

Dave

 

You may have to copy and past the link into your address bar if it doesn't work as a live link...

http://rimhightretton.blogg.se/

 

 


Webadresser

                                                                   130319

 

Hej igen!

 

Jag hade ju gett ett litet löfte om att skicka över lite intressanta webadresser så att ni kan följa med och förstå lite bättre vad som händer och vart vi är.

 

Vi kan väl börja med några tidningar. http://www.mountain-news.com/ och http://alpenhornnews.com/ är två tidningar som finns uppe i bergen i det område som vi kommer att vara. Sen så har vi ju den stora blaskan nere på plattlandet, http://www.latimes.com/. Dom två lokala tidningarna kommer bara ut en gång i veckan, på torsdagar, och på grund av tidsförskjutningen så är det ofta som vi här hemma inte kan läsa den förrän på fredagen.

 

Om ni vill läsa lite om områdets historia så kan ni gärna lägga en stund på den här sidan http://rimoftheworldhistory.com/

 

Här har ni ett gäng webkameror som man kan titta på, tänk dock på tidsförskjutningen. Dom är nio timmar efter oss http://www.mountaininfo.com/webcams.html

 

Det här är deras svar på blocket eller är det blocket som är vårt svar på Craigslist. Här kan man köpa i stort sett vad som helst så om intresse finns så kan man lägga timmar bara på den här hemsidan. http://losangeles.craigslist.org/

 

Om man vill handla bildelar så kan man med fördel besöka Pomona Swap meet. Det är en loppmarknad för bilar och bildelar. Där finns allt från en rostig skruv till bilar i 25000 dollarsklassen och även dyrare. Det kommer att vara en tillställning när vi är där och det är söndag den 14 April, alltså precis när vi kommit, så vi får väl se om vi orkar åka dit. http://www.pomonaswapmeet.com/event-digest.php

 

Skolans hemsida hittar ni här. http://rhs.rimsd.k12.ca.us/

 

Hittade nu en för mig alldeles ny hemsida. Den är till ett av företagen som vi samarbetar med, Davis Auto Body and Paint. http://www.daviscollisionrepair.com/

 

Även den andra verkstaden har fått igång en egen hemsida. http://twinpeaksautoservice.com/index.htm

 

Jag återkommer med flera adresser när jag kommer på några, men ni har säkert det ni gör med dom här om intresset finns.

 

Hälsar Lennart

 


Välkommen till årets utbyte med Rim High i Californien

 

 

                                                                             130318

 Here we come again!!!!

 

Nu är det dags igen. För åttonde gången, sjätte för undertecknad, reser vi till Rim of the World High School i Lake Arrowhead, Kalifornien. Lake Arrowhead ligger ca 2 timmars bilresa från Los Angeles, uppe i bergen på nästan 2000 meters höjd över havet. Vi kommer att vara där borta i tre veckor, mellan den 12 april och den 4 maj, men innan vi reser dit så kommer vi att ha besök av ett gäng amerikaner veckorna 12, 13 och 14. Rättare sagt så kommer dom hit nu på onsdag.

 

Rim High är ett utbytesprojekt som hittills riktat sig till våra elever på Fordons­programmet i Östersund. Syftet med utbytet är att ge eleverna en morot att arbeta mot samt att ge dem möjlighet att resa till Rim High i Lake Arrowhead, Kalifornien och lära sig mer om landet och kulturen.

 

Utbytesprojektet bygger på att tre elever från Rim High besöker oss under två veckor och deltar i vår undervisning. Därefter följer tre av våra elever med dem tillbaka till Kalifornien i tre veckor. Under sin vistelse i Kalifornien deltar våra elever till viss del i deras undervisning. Det huvudsakliga innehållet är dock att dom ska praktisera på en verkstad. Vi har under det här året avtal med två verkstäder, en allbilsverkstad, Twin Peaks Autoservice, som är specialiserad på felsökning inom dom el och datasystem som finns i dagens bilar. Den andra verkstaden, Davis Auto Body and Paint, är specialiserade på karosseriarbeten men jobbar även med vanliga reparationer och servicearbeten.

Så här ser skolan ut vid huvudentrén. Den svenska flaggan delar nästan varje dag stång med den Kaliforniska

 

Dom elever som följer med i år är Anton Berglund, Dennis Vainionpää och Fabian Edler. Dom amerikanska elever som kommer hit heter, Zeckary Barnett, Cody Stephens och Richard Torrez.

 

Ambitionen med denna blogg är att det ska skrivas inlägg som täcker varje dag. Eleverna ska skriva tre till fyra inlägg under resans gång och undertecknad har som ambition att skriva varje dag och berätta vad som hänt, i huvudsak vad eleverna har upplevt, men även vad vi vuxna sysslat med. Dessutom så brukar även Dave Meigide, den amerikanske läraren, skriva ett antal mail hem till "sina" föräldrar, vilka vi försöker att publicera i denna blogg.


Vi lärare som kommer att följa med till Kalifornien i år heter Lennart Olsson och Tommy Nygaard.


Jag återkommer inom kort med mera information om utbytet plus ett antal länkar som kan vara intressanta för er som vill följa årets utbyte.


Howdy

 

Lennart

 

 


Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.


RSS 2.0