APL

                                                              130416

 

Första dagen på jobbet

 

Det är tisdag morgon och samling inför första dagen på praktiken. Men innan avfärd till praktiken så var det samling och frågestund med en av Daves klasser.

 

 

1354s Klassrummet på fordonsavdelningen

 

Dave brukar lägga en hel del energi på att visa på likheter och skillnader mellan våra två länder. Våra elever får svara på frågor både på engelska och svenska. Dessutom så görs en hel del jämförelser både vad gäller mat, kultur, väder med mera.

 

 

1356s Davis från utsidan

 

Här är i alla fall en vy över Davis där två av våra elever, Anton och Dennis, kommer att göra sin praktiktid. Det ser kanske med svenska ögon lite primitivt ut men det är en verkstad som lämnar i från sig verkligt högklassiga jobb. Dessutom så är dom som jobbar där väldigt pedagogiska när dom förklarar saker och ting för våra elever.

 

 

1361s Svart änka

 

Bland det första som hände när Dennis och Anton började jobba med sitt första uppdrag var att dom hittade lite spindelväv och sen en svart änka. Ni kan ju tro att dom var lite uppspelta över upptäckten. Ändå så var den redan död när dom hittade den. Dom överlever ändå inte på den här höjden med den kyla som är vintertid.

 

 

1364s Kjell-Åke och Joe

 

Joe Black visar chefen vad som kan hända om man använder google translater. Kjell-Åke blev av någon anledning Lucy. Hur det kan bli så har vi ingen förklaring till men det var ju faktiskt lite roligt.

 

 

1367s Cheva -53

 

Dennis och Anton har i alla fall fått i uppdrag att byta delar av golvet i den här bilen. Det kommer att bli intressant att se hur långt dom kommer med det jobbet. Det kommer säkerligen att bli lite andra uppgifter också, annars kanske det blir lite långtråkigt om man ska jobba med samma bil hela tiden.
 
 

1370s Anton in action

 

Det som kan vara lite knepigt med ett sånt här jobb är ofta att inte förstöra för mycket när man demonterar dom delar som ska bort. En annan sak som är viktigt är ju att hålla rent i övrigt så att man kan jobba något sånär ostörd av skräp med mera som kan ligga ivägen.

 

 

1380s Hur gör vi här då?

 

Samarbete på hög nivå. Dom håller i alla fall på och märker upp vart dom ska borra för att få bort punktsvetarna så att dom kan ta bort den del av golvet som ska bort utan att skada tröskeln.

 

 

 

1383s Flaggskeppet

 

Det är såna här bilar som CIA brukar åka omkring i så när jag såg dom här flaggorna på Pomona i söndags, till det facila priset av en dollar styck, så kunde jag inte låta bli att köpa dom.

 

 

1393s Fabian mekar racerbil

 

Fabian fick inte börja sin praktik idag. Det berodde på att Rory på Twin Peaks Autoservice var på resande fot. I stället så hjälpte han Dave med att montera in växellådan i tävlingsbilen. Här har dom nått till slutklämmen på det jobbet och håller på att fylla på olja i lådan.

 

 

1398s Dennis och monstertrucken

 

Dennis åkte med oss till Running Springs där han blev hämtad av Richard.

 

Dave, Tommy, Kjell-Åke och jag var inbjudna till en föreläsning om kylarvätskor med mera så vi åkte i sextiden ner till plattlandet och nämnda föreläsning. Tro om vi blev lite chockade när värden för tillställningen började med Pledge of the legion, man högaktar sitt land och sin flagga. Sen kom en annan man upp och bad en bordsbön, vi blev bjudna på mat. Man kan ju utan tvekan säga att det känns lite konstigt när man inte är van det.

 

 

1403s Här är han som föreläste

 

Det här var ytterligare en sak som var väldigt olikt hemma. Vi är ju så vana att vi ska se till att ha glykol i bilen. Här har dom dock inte sett det som så viktigt. Nedanför berget är det ju i princip aldrig minusgrader. Att glykolen sen har en del andra funktioner, som att vara rostskyddande och skumdämpande bland annat, verkar dom inte ha speciellt stor koll på

 

 

1405s Kolla glykolhalten

 

Här håller Dave på att prova ett instrument för att mäta glykolhalten. Dom flesta hade aldrig sett ett sånt instrument. Jag såg till och med att nån lade glykoldroppen på fel sida av locket som droppen ska ligga under. Som sagt så kändes det konstigt men har man aldrig sett grejorna så är det väl inte så lätt. Vi ska väl kanske inte stå som några besservissrar och slå oss för bröstet.
 
 
 

1408s Kjell-Åke informerar

 

En annan del i kvällens begivenheter var att Kjell-Åke informerade om vårt skolsystem och gjorde en del jämförelser med det amerikanska. Det som, som alltid, väckte störst uppmärksamhet var väl att våra elever har en yrkesutbildning när dom går ut gymnasiet. Dom amerikanska måste ju ta den delen efteråt. En annan sak som dom tycker är anmärkningsvärt är att vi inte behöver betala några skolavgifter ens på universitetsnivå.

 

Nu har jag inget mer att berätta om den här dagen så det får väl bli ett auf vieder hören.

 

Tack och hej

 

Lennart

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0