Studiebesök

                                                           130418

 

Grandview och UTI

 

När jag skriver det här så har det redan blivit söndag och jag har som ni förstår kommit efter med mitt bloggande. En del av er har väl redan märkt det men nu ska jag försöka att ta igen det som jag ligger efter med.

 

Det är i alla fall torsdagens aktiviteter som jag ska försöka att berätta om.

 

 

1548s Det går framåt

 

Som vissa av er ser, andra kanske inte, så går det framåt. Dennis och Anton har städat undan det mesta av det som ska bort och har dessutom börjat med att tillverka lite plåtar som ska ersätta dom gamla.

 

 

1549s Grandview

 

Dags för ett studiebesök på skolan där Kristy jobbar. Det har varit tal om det flera gånger förut men det har inte blivit av. Det passade dock utmärkt nu när våran rektor, som dessutom varit rektor i grundskolan, är här på besök.

 

 

1550s Home of the Grizzlies

 

Vet inte om det funnits grizzlybjörnar här förut, men nu gör det inte det. Det är bara svartbjörn och bergslejon, puma, plus diverse andra djur numera. För ett par år sedan hade det gått en svartbjörn mitt i byn, Crestline, en dag när vi var där. Vi fick dock inte se den.

 

 

1556s Cherrie Singer,  Tommy, Kristy och Kjell-Åke.

 

När vi besökte skolan blev vi först presenterade för Cherrie Singer, rektor för skolan, och några andra. Sen tog Kristy hand om oss och guidade oss runt och berättade om deras verksamhet. Mycket är likt vårat system men det finns också en del skillnader.

 

 

1558s Biblioteket

 

Till biblioteket får deras elever gå åtminstone en gång i veckan för att låna böcker plus att söka kunskaper.
 
 

1559s Matsal med mera

 

Det här är skolans matsal. Vi tyckte att den var lite liten men det visade sig att dom hade dubbelt så mycket sittplatser ute. Dom har ju lite annat klimat här så man kan ju med lite god vilja sitta ute och äta stor del av året. Ser ni flaggan i mitten, den svenska. Det fanns faktiskt två stycken svenska flaggor i lokalen.

 

 

1562s Utsikt i miltal

 

När man ser den här bilden kan man ju förstå varför skolan heter Grand View. Man ser ju hur långt som helst.

 

 

1563s Arkitektoniskt frispel, eller?

 

Jag vet inte hur jag ska ställa mig till alla dessa små fönster. Det ser ju faktiskt lite läckert ut, men det var inte direkt praktiskt. Inne i lokalerna sitter fönstren så högt att det inte går att se ut genom dom annat än rätt upp i himlen.

 

 

1567s Verktygslådor

 

När det var en paus mellan jobben och väntan på våran ankomst så tog Fabian rent resolut tag i att städa ett verktygsskåp. Han tyckte att Rory hade för struligt i sina lådor och att det inte gick att hitta det han sökte. Det ryms ju lite grejor i en sån där verktygslåda så han har nog att göra ett tag till med det uppdraget.

 

 

1569s Solhattar?

 

På väg till dagens andra studiebesök så åkte vi förbi dessa skapelser. Troligen var det nån slags solskydd. En för varje planta. Bilden är lite suddig på grund av att den togs i 110 km/h.

 

Vi åkte i alla fall mot Rancho Cocamonga för att besöka ett college, UTI, där dom utbildar bilmekaniker.

 

 

1573s Huvudentrén

 

Något glassigare än Fyrvalla. Kanske inte så konstigt att dom har råd med lite lulllull. Det kostar ungefär 30 000 dollar att gå här ett år.

 

 

1574s Väntrummet

 

Här inne i huvudentrén fick vi skriva in oss och sedan sitta ner och vänta på vår guide, Sergio, innan vi fick komma vidare. Sergio hade ett eget klassrum där han började med en kort information om skolan. Därefter började själva rundturen i deras lokaler.

                                             
 

1577s Stationsutbildning

 

Det fanns massor av olika stationer där dom bedrev sin utbildning. En lärare kunde ha trettio elever igång samtidigt så då krävs det väl att man har utrustning i massor. Att ha trettio elever igång samtidigt kräver ju massor av läraren. En sak som dock är till hans fördel är väl kostnaden för eleven. Betalar man dom pengarna så vill man nog ha ut max av det också.

 

 

1580s Svart, Svart

 

En del i utbildningen var att dom gärna såg att eleverna tog dit sina egna bilar för att jobba med. Göra service med mera. Det här var dock icke en sådan. Spännande färgsättning i alla fall.

 

 

1581s Stationsutbildning som sagt

 

Såna här fanns det också en hel radda av. Dom användes delvis till att plocka isär motorn för att sedan sätta ihop och därefter mäta effekten på den. När dom gjort det fanns det ett antal steg för att justera och trimma bilarna. Dom monterade dit en massa extrautrustning för att öka antalet hästkrafter. Minns inte exakt, men när dom var klar skulle hästkraftantalet ha mer än fördubblats. Roliga stationer i alla fall.

 

 

1584s Resultat av ett första prov

 

Nu kan man ju avundas dom att dom har så mycket utrustning att jobba med, men med tanke på att det bor mycket mer folk här än i hela Sverige, plus att företagen står i kö för att få leverera gratis utrustning, så kan man ju förstå att det är lite andra förutsättningar. Det är i alla fall jättekul att ha fått se stället.
 
 

1588s Peppning

 

Den här typen av skyltar hängde i taket överallt i korridorerna. Ett ord med positivt innehåll. Det roliga med det här är att vi pratat om att sätta upp något liknande hemma hos oss.

 

 

1598s Tunga sidan

 

Något som kommit till sen jag var här för fem år sen är den tunga sidan. Senast jag var här så var det bara personbilar som det handlade om. Även här dräller det av olika stationer. Det behövs ju om man ska hålla trettio elever igång.

 

 

1600s Bromsar

 

En sak som man reagerar över är hur dom lyckas hålla det så kliniskt rent. Här finns det inte utrymme för att slänga skräpet på golvet. Även om det är nya grejor så blir det ju en hel del smuts när man jobbar med dom.
 
 
   

1610s Kylanläggningar

 

Jag vet inte hur många stationer av den här modellen som det fanns där men jag tror att det var ett tiotal.

 

Det var i alla fall ett jättetrevligt studiebesök som gav en hel del inspiration för oss som var med.

 

Sen var det bara att börja resan uppför berget igen och hemtransport av ungdomarna.

 

 

1617s Arrowhead

 

Titta på bilden så ser ni en pilspets. Det ska i alla fall från början ha varit en naturlig formation på bergväggen, vilken gett namn till staden där uppe. Numera får den enligt Tommy, troligen, hjälp med att bibehållas.
 
 

1620s Överhäng

 

Det är lite av trollstigen när man åker längs dom här kringelkrokarna. Man får passa sig så att man inte åker över kanten här för då kan man försvinna för lång tid. Ifjol när vi var här så hittade dom en 28:a eller 38:a, Tommy och jag minns olika, Dodge som varit försvunnen sen den var nästan ny. Hoppas att jag inte skrämmer upp några föräldrar med den här informationen. Vi kör så försiktigt.

 

 

1623s Utsikt

 

En fantastisk utsikt ner över Waterman canyon och bortanför det ser man delar av det som i dagligt tal kallas Los Angeles även om det är San Bernadino.
 
 

1631s Codys bubbla

 

I området där Cody bor såg vi mer bubblor än på mången god dag. Bara på Codys gård fanns det minst en till plus en hel del reservdelar av olika slag. Han provstartade den så att vi fick lyssna på motorn, att den gick och att den var lättstartad. Han skulle dock inte haft en chans att få den igenom bilprovningen där hemma med dom avgaserna. Undrar hur det går för honom med nästa smogcheck.

 

Efter dessa aktiviteter så var vi bjudna på middag hos Dave och Kristy. I vanlig ordning så bjöds det på helt fantastiska bitar av grillat kött med tillbehör.

 

Sen så hann vi inte så mycket mer den här dagen, men det känns som om det räcker.

 

Tack för idag.

Lennart

                                         

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0